Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЩОДО ВПРОВАДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОННИХ СЕРВІСІВ В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я

Дата: 11.02.2022 13:19
Кількість переглядів: 491

З квітня 2022 року усі антибіотики, які зареєстровані в Україні, відпускатимуть в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепта.

Про це повідомив міністр охорони здоров?я Віктор Ляшко та зауважив, що впровадження електронного рецепта на антибіотики – це виклик серйозній проблемі, що особливо широко сформувалась в українському суспільстві – безконтрольному (або самовільному) вживанню цих препаратів, що може викликати резистентність, тобто стійкість бактерій до антибіотиків при лікуванні все більшої кількості хвороб.

З квітня усі антибактеріальні препарати призначатимуться виключно лікарями, які будуть виписувати пацієнтам електронний рецепт. Слід підкреслити, що в електронному рецепті зазначатиметься діюча речовина (а не конкретна торгова марка препарату), її лікарська форма та дозування.

Пацієнт зможе погасити е-рецепт в аптеці, що підключена до електронної системи охорони здоров’я, обравши будь-який із наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті.

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Проте для отримання електронного рецепта необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я.

Чому це важливо?

– Помилкові самопризначення і, як наслідок, неправильне вживання антибактеріальних препаратів призводять до того, що вони втрачають свою ефективність і все менше захищають від серйозних інфекцій.

– Вживання антибіотиків без відповідних показань та підстав шкідливе не лише для самої людини, але й з точки зору громадського здоров’я. Адже це сприяє формуванню антибіотикорезистентних штамів.

– Пацієнт може погасити рецепт в аптеці, що підключена до електронної системи охорони здоров’я, обравши будь-який із наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті. Таким чином пацієнт буде приймати рішення про покупку на свій розсуд та відповідно до власного бюджету.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора