Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

НОВИНИ ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я: ПРО ПРОФІЛАКТИЧНІ ОГЛЯДИ ЖІНОЧОГО НАСЕЛЕННЯ

Дата: 17.11.2021 15:12
Кількість переглядів: 586

Онкологічний профілактичний огляд жіночого населення (цитологічний скринінг) з метою профілактики та ранньої діагностики раку шийки матки проводився понад 20 років на базі централізованої цитологічної лабораторії Хмельницького обласного онкологічного диспансеру (натепер – КНП «Хмельницький обласний протипухлинний центр» Хмельницької обласної ради.

В зв’язку з реєстрацією зростання у 2020 році занедбаності візуальних форм злоякісних пухлин у жінок, проведено аналіз охоплення жіночого населення області онкопрофоглядами з цитологічним дослідженням.

Сьогодні ситуація виглядає так: в Хмельницькій області підлягає обстеженню 554 440 жінок. За 9 місяців поточного року центральна цитологічна лабораторія обласного протипухлинного центру отримала для дослідження матеріалу від 2394 жінок, що складає 0,43% від загальної кількості підлягаючих обстеженню. Такий низький показник охоплення цитологічним скринінгом жінок неприпустимий для профоглядів. Це призведе до зростання числа занедбаних форм раку шийки матки. Для інформації - цитологічний скринінг жінок вважається результативним при охопленні не менше 60% жіночого населення. Таким чином, ситуація з ранньої діагностики раку шийки матки у жінок області , яка реєструється натепер є критичною. За 9 місяців поточного року вперше взято на облік 14 жінок із занедбаними формами раку шийки матки, і лише 6 жінок з захворюванням на доклінічній або «0» стадії хвороби. Середній вік жінок, у яких виявлено занедбану стадію хвороби – 45 років, найстаршій хворій жінці з цієї кагорти – 61 рік, наймолодшій – лише 30! І лише можливо припустити, скільки жінок без належного профілактичного обстеження ще не здогадуються про  хворобу, яка на ранніх стадіях протікає без особливих клінічних симптомів.

Варто зауважити, що ЦРЛ КНП «Хмельницький обласний протипухлинний центр» Хмельницької обласної ради акредитована та має належну матеріально-технічну базу та висококваліфікований медичний персонал для проведення даних обстежень. На 2022 рік планується розширення та вдосконалення методик для покращення цитологічного скринінгу за вимогами лікарів та потреб пацієнток (ПАП-тест на склі, метод рідинної цитології та інші).

Вартість обстежень за умови відповідного оформлення документації для закладів охорони здоров’я і пацієнта БЕЗКОШТОВНА.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора