Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПРАВО НА СПАДЩИНУ ДОВЕЛИ В СУДІ

Дата: 20.10.2021 13:18
Кількість переглядів: 420

Фото без описуПісля смерті матері Наталія звернулася до нотаріуса, щоб оформити право на спадщину – житловий будинок. Та несподівано дізналася, що зробити це можна, лише довівши в суді факт спільного проживання покійних матері й вітчима, якому раніше належало майно. Допомагати жінці взялися в Новоушицькому бюро правової допомоги Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Матір і вітчим клієнтки перебували у шлюбі. Після смерті чоловіка дружина, як спадкоємиця першої черги, успадкувала житловий будинок. Фактично жінка прийняла спадщину, оскільки постійно проживала з чоловіком, проте спадкових прав належно не оформила. Це, своєю чергою, й стало причиною того, що нотаріус відмовив доньці в оформленні права на спадщину після смерті матері.

Щоб вирішити проблему, необхідно було звертатися до суду, де доводити факт спільного проживання померлої матері разом із вітчимом на час відкриття спадщини. Представляти інтереси клієнтки призначили начальницю Новоушицького бюро правової допомоги Анастасію Неборецьку.

У заяві, з якою юристка звернулася до суду, вона просила встановити юридичний факт спільного постійного проживання покійної матері клієнтки зі спадкодавцем (вітчимом клієнтки) з 1996 року по день його смерті.

Як зазначила Анастасія Неборецька, матір Наталії перебувала в шлюбі з її вітчимом і, попри відсутність реєстрації місця проживання, мешкала разом з чоловіком з 1996 року по день його смерті. Цей факт підтверджується відповідним актом про встановлення фактичного місця проживання особи та показами свідків.

У результаті розгляду справи Новоушицький районний суд заяву задовольнив. Рішення в справі № 680/483/21 набрало законної сили.

Коментує начальниця Новоушицького бюро правової допомоги Анастасія Неборецька

Випадки, коли єдиним способом довести право особи на спадщину є звернення до суду для встановлення факту, що має юридичне значення, непоодинокі. Зазвичай причиною таких проблем стає те, що в потрібний час люди належно не оформили спадкові права.

У пункті 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року , № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» визначено: якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора