Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ДО УВАГИ КЕРІВНИКІВ ПТАХОГОСПОДАРСТВ ТА ВЛАСНИКІВ ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ, ЯКІ УТРИМУЮТЬ ПТИЦЮ

Дата: 11.05.2021 09:26
Кількість переглядів: 360

Фото без описуПоширення такого інфекційного захворювання, як грип птиці, спричиняє  значні економічні збитки як для птахівничих господарств, так і для населення.

З метою профілактики та недопущення занесення цієї хвороби на територію району адміністраціям птахогосподарств та власникам особистих селянських господарств рекомендовано дотримуватися відповідних заходів безпеки при утриманні птиці.

Для керівників та спеціалістів птахоферм обов’язковим є дотримання вимог, передбачених Ветеринарно-санітарними правилами для птахівницьких господарств та вимог до їх проектування, затверджених Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 03.07.2001 року №53.

Власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, зобов’язані дотримуватись положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених Наказом державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.12.2006 року №100.

З метою запобігання поширенню на території району високопатогенного грипу птиці господарствам усіх форм власності, які утримують птицю, необхідно дотримуватися низки правил:

  • завозити яйця та молодняк тільки з благополучних щодо інфекційних хвороб господарств при наявності відповідних супровідних ветеринарних документів;
  • вирощувати молодняк ізольовано від дорослої птиці, дотримуватись термінів міжциклових профілактичних перерв перед посадкою нової партії птиці;
  • підтримувати ветеринарно-санітарні вимоги в приміщенні, підтримувати в робочому стані ветеринарно-санітарні об’єкти (дезбар’єр, дезкилимки, санпропускники, тощо);
  • періодично організовувати та проводити дезінфекцію приміщень, де утримується птиця (в тому числі аерозольну дезінфекцію в присутності птиці);
  • здійснювати постійний нагляд за поголів’ям птахів;
  • проводити регулярно заходи боротьби з гризунами, ектопаразитами, комахами, не допускати залітання синантропної птиці у пташники, кормоцехи, тощо;
  • послід складувати на спеціальних ізольованих майданчиках з подальшим його знезаражуванням біотермічним або іншими методами;
  • знезаражувати транспорт та тару, яка використовувалась для перевезення птиці;
  • працівники, що обслуговують птицю, повинні дотримуватись особистої гігієни, бути забезпечені окремим робочим одягом та взуттям, хворих працівників не слід допускати до роботи;
  • для запобігання занесенню збудників інфекції на територію птахофабрик (ферм) і господарств різних форм власності робітникам і службовцям цих господарств забороняється придбання птиці в інших господарствах і на ринку для особистого користування.

При виявленні будь-яких відхилень від нормального фізіологічного стану птиці, прояві клінічних ознак, загибелі птиці більше фізіологічної нормиьвласники повинні повідомити територіальні установи ветеринарної медицини.

 

Для довідки: грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів. До цієї хвороби сприятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Захворювання викликає високу, близько 75%,  загибель молодняка віком 4-8 тижнів. Віруси пташиного грипу можуть інфікувати і людину та спричинити значний ризик для її здоров’я.

Джерелом інфекції є хвора та перехворіла птиця, а також водоплавні види без клінічних ознак захворювань. Дикі качки, крячки, чайки та інші перелітні птахи, чутливі до вірусу птиці, є переносниками інфекції та природним резервуаром інфекції.

Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал, комахи, пухоїди, дика перелітна птиця, гризуни.

Інфікування птиці відбувається повітряно-крапельним шляхом. 

Клінічні ознаки залежать від вірулентності вірусу, виду птиці, віку, супутніх хвороб, навколишнього середовища, тощо.

У випадку захворювання птиця сидить або стоїть в напівкоматозному стані з опущеною головою, може спостерігатись втрата чутливості, сльозотеча, набряки в ділянці голови і шиї, синюшність слизових оболонок, гребінця, сережок, водянистий пронос, рідше симптоми ураження дихання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора