Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПАТРОНАТНА СІМ’Я: ПАРТНЕРСТВО ТА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В ІНТЕРЕСАХ ДИТИНИ

Дата: 13.05.2021 15:46
Кількість переглядів: 638

Фото без описуТака сімейна форма влаштування дітей, як патронатна сім’я,  не нове явище на теренах України. Вона була закріплена в українському законодавстві ще 2016 року, коли був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми».

Ця форма сімейного виховання передбачає надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей у сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною чи батьками складних життєвих обставин або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

Зазначимо, що патронатним вихователем може стати на кожен. Кандидати мають відповідати цілій низці вимог: наявність громадянства України, вік від 35 до 65 років, Фото без описупозитивний досвід виховання дітей, обов’язкова наявність власного житла, відсутність судимостей. Крім того, патронатний вихователь повинен перебувати в офіційному шлюбі та мати добровільного помічника серед членів родини.

У Кам’янець-Подільському районі перша патронатна сім’я буде створена на базі Гуменецької територіальної громади. Це перша така сім’я в Хмельницькій області. Наразі триває робота з навчання кандидатів у патронатні вихователі. Строк підготовки  вихователів складає 3 місяці. По закінченні навчання кандидатам видаються рекомендації та сертифікати про вдале засвоєння знань і лише тоді вони можуть офіційно отримати статус патронатної сім’ї та приступити до виконання своїх обов’язків.

Черговий тренінг для кандидатів на тему «Міждисциплінарна команда: Партнерство та прийняття рішень у найкращих інтересах для дитини», організований Хмельницьким обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відбувся Фото без описуна базі 12 травня в приміщенні районної державної адміністрації.

Зі слухачами працювали директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна  Власюк і заступник директора-начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи центру Наталія Мельник.

Про своє бачення  роботи патронатної сім’ї та причини, які спонукали їх взяти на себе таку відповідальність, розповіли учасникам тренінгу кандидати у патронатні вихователі. До обговорення  психолого-педагогічних аспектів діяльності та практичних сторін функціонування патронатної сім’ї долучилися представники районної державної адміністрації, Гуменецької територіальної громади, спеціалісти галузі охорони здоров’я та ювенальної превенції району.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора