Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ДЕРЖЕНЕРГОНАГЛЯД НА ЗАХИСТІ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ: РЕЗУЛЬТАТИ ЗДІЙСНЕННЯ ПОЗАПЛАНОВИХ ЗАХОДІВ У РЕГІОНАХ

Дата: 26.04.2021 11:18
Кількість переглядів: 461

Фото без описуПредставники Держенергонагляду здійснюють позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у галузі електроенергетики.

Такі дії передбачено законами України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про ринок електричної енергії» та Положенням про Державну інспекцію енергетичного нагляду України.

Держенергонагляд розглядає звернення фізичних осіб щодо порушення їх прав на забезпечення надійного та якісного електропостачання. Для всебічного розгляду звернень здійснюються позапланові заходи державного нагляду (контролю), найчастішим результатом проведення яких стає виявлення порушень у частині технічного стану та організації експлуатації об’єктів електричних мереж. У більшості випадків такі порушення мають прямий вплив на надійність електропостачання та якісні показники електричної енергії.

Управлінням Держенергонагляду у Хмельницькій області здійснено позаплановий захід на підставі звернення мешканця с. Олешин Хмельницького району щодо постачання в його приватний будинок електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам ДСТУ.

В ході проведення заходу Управлінням було встановлено, що протягом останніх 12 місяців до контакт-центру АТ «Хмельницькобленерго» надійшло 368 звернень та скарг від жителів с. Олешин щодо неякісного електропостачання (41 звернення стосувалось напруги, параметри якості якої не відповідали чинним нормам).

Під час проведення вимірів параметрів якості електричної енергії у будинку заявника, прилад зафіксував неодноразові та тривалі перевищення гранично допустимих значень напруги (± 10% Uном.). При цьому, максимальне значення напруги становило 254 В (фаза «А»), а мінімальне – 172 В (фаза «В»).

В ході обстеження стану розподільчих мереж інспекторами Управління було виявлено низку порушень НТД, в тому числі тих, які суттєво впливають на якість електричної енергії, як приклад:

- з’єднання неізольованих проводів виконано за допомогою скрутки (у багатьох прогонах опор ПЛ-0,4 кВ Л-1 від КТП № 397);

- не проведено обрізку гілок дерев, які знаходяться в безпосередній близькості до проводів (у прогонах опор ПЛ № 1-2, № 8-10, № 11-14, № 22-24, № 30-31);

- з’єднання  неізольованих проводів виконано за допомогою двох і більше скруток на одному проводі (у прогонах опор № 5-6, № 33-34 ПЛ-0,4 кВ Л-1 від КТП № 397);

-  відсутнє повторне заземлення PEN-провідника по всій довжині ПЛ-0,4 кВ Л-1 від КТП-397;

- не забезпечено перевірку технічного стану контактних з’єднань проводів ПЛ-0,4 кВ Л-1 від КТП № 397 на вводах до будівель;

- параметри якості електричної енергії в точках приєднання споживачів, що отримують живлення ПЛ-0,4 кВ Л-1 від ЗТП № 397, не відповідають параметрам, визначеним ДСТУ.

За результатами здійснення заходу було складено акт та видано АТ «Хмельницькобленерго» припис щодо усунення виявлених порушень. Виконання припису взято Управлінням на контроль.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора