Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ВІДБУЛАСЯ ОНЛАЙН НАРАДА З ПИТАНЬ ЗАБОРОНИ СПАЛЮВАННЯ РОСЛИННИХ РЕШТОК

Дата: 02.04.2021 15:39
Кількість переглядів: 647

Фото без описуРозпочались весняно-польові роботи, прибирання територій  об’єктів комунальної власності територіальних громад, територій суб’єктів господарювання, придорожніх смуг та приватних садиб жителів населених пунктів району. Часто прибирання завершується самовільним випалюванням залишків сухої рослинності та сміття, через це зростає ризик виникнення пожеж в природних екосистемах, сільськогосподарських угіддях.  лісах та в населених пунктах.

За ініціативи Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу, 2 квітня 2021 року була проведена онлайн нарада з представниками районних адміністрацій та територіальних громад з питань заборони спалювання рослинних решток відповідно чинного законодавства. Захід відбувся під головуванням управління аналітичного забезпечення та обліку Департаменту за участю представників відділу техногенної безпеки Головного управління ДСНС в області, управління розвитку природо-заповідної справи, економіки і природокористування, природоохоронних програм та зв’язків з громадськістю Департаменту екології та природних ресурсів,  відділу лісового і мисливського господарства обласного управління лісового і мисливського господарства.

Представниками обласних структур проінформовано про внесені зміни до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу. Згідно із внесеними змінами зросли грошові покарання, зокрема:

  • самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю каратиметься штрафом від 3060 грн. до 6120 грн. для громадян та від 15 300 грн. до 21 420 грн. для посадових осіб (ст. 771 КУпАП);
  • порушення правил пожежної безпеки в лісах каратиметься штрафом від 1 тис. 530 грн до 4  590 грн для громадян та від 4 590 грн. до 15 300 грн. для посадових осіб (ст. 77 КУпАП);
  • знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі каратиметься штрафом від 4 590 грн. до 15  300 грн. для громадян та від    10 710 грн. до 30 600 грн. для посадових осіб (ст. 77 КУпАП).

Крім того, відповідно до ст. 245 ККУ знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення каратиметься штрафом від        91 800 грн до 153 000 грн, або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, з спричиненням загибелі людей, масової загибелі тварин або інших тяжких наслідків - каратимуться позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Тому, головам територіальних громад необхідно довести до населення та  суб’єктів господарювання та трудових колективів вимоги Земельного кодексу України, Закону України "Про охорону земель" та Закону України "Про оренду землі" щодо захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій, а також відповідальність встановлену Кримінальним Кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення за порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання рослинності або її залишків.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора