Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

МІНІСТР РОЗВИТКУ ГРОМАД ТА ТЕРИТОРІЙ ОЛЕКСІЙ ЧЕРНИШОВ: ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ БУДІВЕЛЬ — ПРІОРИТЕТНИЙ НАПРЯМ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗЕЛЕНОГО КУРСУ

Дата: 20.01.2021 09:09
Кількість переглядів: 318

19 січня Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов взяв участь у засіданні міжвідомчої робочої групи з питань координації подолання наслідків зміни клімату в рамках ініціативи Європейської Комісії «Європейський зелений курс». Урядовці обговорили, як Україна спільно з Європейським Союзом буде впроваджувати підходи, що укріплять спільну енергетичну безпеку.

Європейський зелений курс передбачає, що країни мають розвиватись на основі інноваційних технологій, що не шкодять довкіллю. ЄС ставить перед собою амбітні цілі – досягнення повної декарбонізації будівель (без споживання нафти, газу та вугілля) до 2050 року.

«Україна має синхронізувати власні стратегії розвитку з принципами Європейського зеленого курсу. Зокрема це стосується напрямів, якими опікується Мінрегіон, а саме – підвищення  енергоефективності будівель та трансформація вугільного сектору, включаючи перетворення вугільних регіонів на інвестиційно привабливі території. А також підвищення енергоефективності систем тепло- та водопостачання», – наголошує Олексій Чернишов.

У Європі, так само як і в Україні, близько 40% споживання енергії – житлові будівлі. Тому саме підвищення енергоефективності, зокрема запуск «Хвилі реновації» житлових та громадських будівель, стало для Європи одним із пріоритетних напрямів реалізації нових амбітних кліматичних цілей відповідно до Європейської зеленої Угоди.

«Мінрегіон уже розробляє необхідні національні стратегічні документи. Невдовзі, на розгляд Уряду буде представлено проєкт Стратегії термомодернізації будівель до 2050 року, яка окреслить політику держави в цій сфері та дасть відповіді на питання, що саме ми будемо робити і які очікуємо результати. Щоб втілити цю стратегію у життя Мінрегіон працює над Державною цільовою програмою до 2030 року. Цей документ буде містити конкретні кроки щодо термомодернізації житлових будинків, строки та необхідні ресурси», – зазначає Олексій Чернишов.

Мінрегіон за сприяння Євросоюзу вже запровадив Фонд енергоефективності – центральну установу, що підвищує енергоефективність в житловому секторі. Завдяки Фонду для ОСББ відшкодовується частина витрат на енергомодернізацію. У Фонді енергоефективності вже зарезервовано понад 1,5 млрд грн для більш як 300 ОСББ по країні.

Також Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Мінрегіон восени минулого року підписали угоду про залучення кредиту в розмірі 300 млн євро для покращення енергоефективності 1000 громадських будівель, зокрема шкіл, культурних центрів, дитячих садків та лікарень.

Крім цього, Мінрегіоном ведеться робота щодо впровадження будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технології). Це дозволить концептуально змінити підходи щодо реалізації будівельних проектів – зокрема перейти на розрахунок всього життєвого циклу об’єкту на основі його енергетичної ефективності, екологічності та подальшого впливу на навколишнє природне середовище.

Іншим інструментом досягнення цілей Європейського зеленого курсу є побудова ефективного централізованого теплопостачання шляхом підвищення ефективності, технологічності та екологічності у сферах виробництва, транспортування та споживання енергії. На практиці це означає залучення до теплопостачання відновлюваних джерел енергії, скидного тепла і когенерації.

Пріоритетним завданням у цій сфері залишається реалізація містами нових схем теплопостачання. Запровадження прозорих правил доступу нових виробників та порядку балансування ринку. Досягнення фінансової стабільності підприємств, платіжної дисципліни, моделі стимулюючого тарифоутворення, а також залучення і захист інвестицій.

У сфері управління побутовими відходами стоїть завдання створити умови для демотивації їх захоронення на полігонах та розробити технічні регламенти для операцій з перероблення побутових відходів.

Важливим напрямом в процесі реалізації Європейського зеленого курсу є трансформація вугільних регіонів на засадах так званої «справедливої трансформації» (just transition) шляхом стимулювання економіки цих територій, створенням додаткових робочих місць, комфортного середовища та екологічного компоненту розвитку територій в результаті зменшення видобутку вугілля.

Відповідна модель розвитку показала свою дієвість у Великобританії, Німеччині, Австралії, Нідерландах, Чехії та Польщі.

Мінрегіоном уже підготовлено проект Концепції трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року, після прийняття якої буде розроблено державну цільову програму та розпочнеться реалізація відповідних пілотних проектів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора