Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ ТА ВИВЕДЕННЯ ЇХ З ТІНІ — ПИТАННЯ №1 ДЛЯ ВЛАДИ НА ВСІХ РІВНЯХ

Дата: 16.12.2020 10:02
Кількість переглядів: 451

Фото без описуЗемлі сільськогосподарського призначення є важливим джерелом наповнення місцевих бюджетів громад та забезпечення їх економічної спроможності. Це ресурс, що за умови ефективного використання та управління дозволяє громаді отримувати більше надходжень для фінансування розвитку громади.

Враховуючи, що Хмельницька область та Кам’янеччина зокрема є аграрним регіоном і землі сільськогосподарського призначення займають значну частину земельного банку громад, будучи при цьому базовим бюджетоутворюючим фактором, питання їх інвентаризації є основним для вирішення. Разом з тим, не менш важливе значення має і виведення земельних відносин з «тіні», що не лише сприятиме збільшенню надходжень до місцевих бюджетів, а й впорядкує земельні ресурси та дасть змогу надалі  вирішувати земельні питання в правовому полі.

Фото без описуВсе це вище зазначене стало передумовою того, що Кам’янець-Подільською райдержадміністрацією, зокрема головою адміністрації Анатолієм Бернашевським, його першим заступником Ніною Фабіянською та заступником Аракелом Межлум’яном, був ініційований процес інвентаризації земель та детінізації земельних відносин у районі. Першою громадою, на території якої був проведений аудит земельного банку, стала Орининська сільська рада.

Дана ініціатива отримала схвалення та була підтримана керівництвом Хмельницької обласної державної адміністрації, яка, взявши за приклад наш район, має намір провести подібний аудит та інвентаризацію земель на теренах усієї області.

Саме обговоренню та детальному вивченню вказаних проблем була присвячена конференція «Як територіальним громадам отримувати більше надходжень від землі», що відбулася 15 грудня. Захід, до участі в якому запросили голів та землевпорядників з об’єднаних територіальних громад, організувала компанія «SmartFarming» за підтримки Кам’янець-Подільської райдержадміністрації. Тож до участі в заході долучилося й керівництво адміністрації — голова Анатолій Бернашевський та його заступник Аракел Межлум’ян.

Як зазначив голова адміністрації Анатолій Бернашевський, вітаючи учасників заходу, з огляду на проведення в Україні земельної реформи та передачу державних земель та функцій за їх контролем до органів місцевого самоврядування,  питання, включені  в програму конференції, є нагальними та важливими для кожної ОТГ і обов’язково стануть в нагоді при роботі із земельним банком.

Фото без описуМеханізм роботи із земельними ресурсами було представлено на прикладі Орининської сільської ради. Підсумувавши та узагальнивши результати роботи,  спікери конференції Назар Малиняк, директор компанії «SmartFarming», і Роман Граб, директор компанії «VkursiAgro», разом з іншими учасниками конференції розглядали питання, які наразі цікавлять всіх представників органів місцевого самоврядування: як оцінити фактичний стан землекористування громади, якими є основні причини втрат та недонадходжень до бюджету від землекористування, які відомості про земельні ділянки потрібно контролювати громадам, якими є фінансові ризики неефективного використання земель та як їх контролювати тощо.

В підсумку роботи конференції експерти та учасники виокремили чотири кроки до ефективного управління землями громади:

  1. Збір та аналіз інформації про земельні ділянки сільськогосподарського призначення.
  2.  Виявлення недоліків та ризиків і розрахунок можливих недонадходжень.
  3. Встановлення фактичного стану землекористування громади.
  4. Підготовка покрокового плану дій усунення виявлених проблем та ризиків.

На завершення ж спілкування експерти поділилися з присутніми прогнозами на 2021 рік, зокрема в плані земельної реформи, децентралізації та інших змін в діяльності органів місцевого самоврядування.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора