Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ГУКІВСЬКА ОТГ: ПРИКЛАД ТОГО, ЯК МОЖЕ РОЗВИВАТИСЯ ГРОМАДА, КОЛИ КЕРІВНИК НА СВОЄМУ МІСЦІ

Дата: 08.09.2020 09:28
Кількість переглядів: 3463

Гуківська об’єднана територіальна громада історично й ментально орієнтована на Кам’янець-Подільський район. Коли формувалася Чемеровецька ОТГ, до складу якого попередньо мали би увійти й населені пункти теперішньої Гуківської, їхні жителі зробили все від них залежне, аби утворити окрему Гуківську громаду з надією на те, що з часом вона буде приєднана до Кам’янець-Подільського району. Майже вся молодь громади навчається в Кам’янець-Подільських навчальних закладах, а чимало жителів там працюють.

На всіх цих нюансах наголошує голова Гуківської громади Петро Ільницький, спілкуючись із головою Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Анатолієм Бернашевським. Нещодавно Анатолій Вячеславович на запрошення Петра Йосиповича відвідав Гуків, аби більше дізнатися про діяльність громади, яка згідно з новим адміністративно-територіальним устроєм фактично вже є частиною новоствореного Кам’янець-Подільського району.

Гуківська об’єднана територіальна громада була створена у грудні 2016 року. До її складу увійшли 8 населених пунктів: Гуків, Мар’янівка, Долинівка, Бурти (колишня Гуківська сільська рада), Жабинці (колишня Жабинецька сільська рада), Пукляки, Бережанка (колишня Пукляківська сільська рада) та П’ятничани (колишня П’ятничанська сільська рада). Тоді ж, у грудні 2016 року, головою громади було обрано Петра Ільницького, який за цей час на своєму місці встиг зробити багато хорошого для жителів, яких налічується близько 2700 осіб. З них — 2139 виборців та 200 дітей шкільного віку.

Взагалі в громаді до вирішення проблем демографії підійшли досить серйозно. В Гуківській ОТГ прийнята Програма, згідно з якою з бюджету сільської ради кожній сім’ї при народженні дитини виплачується допомога в розмірі 3 тисяч гривень, потім впродовж 6 років  щорічно сім’я отримує по 1 тисячі гривень, а потім ще 3 тисячі гривень, коли дитина йде до 1 класу. Зазначимо, що подібної Програми немає більше в жодній із територіальних громад Хмельницької області.

— Гроші, на перший погляд, невеликі, — зазначає Петро Йосипович, — але для людей це все одно значна фінансова підмога. І ми вже відчуваємо перші результати роботи. Порівняно з іншими громадами, де спостерігається тенденція на зниження кількості дітей, в нас все навпаки. Минулого року в нас налічувалося 192 дітей шкільного віку, а цьогоріч — 200. Для громади з такою невеликою кількістю населення ситуація досить непогана.

На території Гуківської ОТГ діє Гуківський ліцей, що є опорною школою. На його базі функціонують дві початкові школи — Мар’янівська (17 учнів) та Пукляківська (10 учнів) — і П’ятничанська гімназія-дев’ятирічка, котру відвідують 35 учнів. До речі, усіх школярів незалежно від вікової категорії забезпечено безкоштовним харчуванням.

Наразі громада може собі це дозволити: зведений бюджет ОТГ нині складає 22 мільйони гривень, з яких 10 мільйонів гривень — це власні надходження. І це при тому, що 2017 року починали працювати з бюджетом в 4 мільйони. Позитивна динаміка розвитку та збільшення надходжень до місцевого бюджету — так сьогодні можна охарактеризувати стан, в якому перебуває бюджет громади.

— Нам вдалося налагодити тісну співпрацю з підприємцями, які працюють на нашій території, та знайти спільну мову й порозуміння з потужним місцевим інвестором ТОВ «Аграрний край», — так пояснює фінансову стабільність громади голова Петро Ільницький. — Сьогодні підприємство платить податки за місцем виробництва, тобто в наш бюджет, а не за місцем реєстрації. А це близько 165 тисяч гривень щомісяця. Крім цього, підприємство в сезон створює біля 300 робочих місць  з гідною зарплатою.

Отримані кошти тут вважають за краще вкладати в розвиток інфраструктури населених пунктів, а не банально проїдати. У виконавчому апараті сільської ради працює лише 17 працівників та 3 старости. Попри невеликий штат, зі своєю роботою справляються й не скаржаться на її великий обсяг. А про те, що робиться в громаді чимало, свідчать беззаперечні факти.

Одним із основних напрямків роботи голови та очолюваного ним колективу є забезпечення жителів якісною питною водою. Для цього вибили 3 свердловини, що забезпечуватимуть водою населення Жабинець, Буртів та Гукова. 2 з них профінансовані за рахунок коштів субвенції з держбюджету в рамках державної Програми соціально-економічного розвитку регіонів на 2020 рік та обласної Програми «Питна вода», а ще одна — за рахунок державної субвенції на розвиток інфраструктури. Також триває реконструкція водогону в П’ятничанах. Роботи виконуються спільно з місцевим підприємством ТОВ «П’ятничанське»: з місцевого бюджету було профінансовано 300 тисяч гривень на закупівлю труб та інших необхідних матеріалів, а товариство на безкоштовній основі забезпечує їх встановлення.

Вкладаються кошти в громаді і в енергоефективність. Незважаючи на те, що всі населені пункти ОТГ газифіковані, школи в П’ятничанах та Мар’янівці перейшли на тверде опалення. Для цих цілей за кошти місцевого бюджету було закуплено 2 твердопаливних модульних котли, що працюють на щепі та брекеті,  та щепоріз для подрібнення щепи.

Придбали в громаді й техніку та обладнання для новоствореного комунального підприємства «Господар». Мова йде про вантажний автомобіль ГАЗ та 2 трактори МТЗ з причіпним обладнанням до них — лопати для розгортання снігу, роторні косарки та причепи. Завдяки цьому по всіх населених пунктах організований безкоштовний вивіз сміття, а взимку забезпечене безперебійне очищення доріг від снігових заметів. До речі, сміттєзвалище в Гуківській ОТГ впорядковане.

Продовжуючи тему транспорту, слід згадати й по 3 шкільних автобуси, які забезпечують довіз учнів до навчальних закладів. Один з них громаді передали з району, а 2 транспортних засоби вона вже придбала самостійно: один — у 2019 році вартістю 1 мільйон 750 тисяч гривень, інший — у 2020 році вартістю 1 мільйон 850 тисяч гривень. 70% суми — це субвенція з держбюджету, решта 30% — витрати з бюджету місцевого.

Загалом же, говорячи про життєдіяльність громади та роботу її голови Петра Ільницького, на думку спадає вислів «Все для людей», як би пафосно та банально водночас він не звучав. Це й турбота про молоде покоління, й про людей старшого віку, це й розвиток закладів освіти, культури, охорони здоров’я, це й ремонт доріг та налагодження транспортного сполучення.

Одним із прикладів є стадіон зі штучним покриттям у Гукові, збудований в рамках державної Програми з будівництва футбольних полів, яка передбачає співфінансування у форматі 50/50. Іншими словами, 50% фінансування спрямовується з державного бюджету, а 50% — з місцевого. На будівництво цього стадіону держава спрямувала субвенцію в розмірі 750 тисяч гривень. Інші 750 тисяч — це мали би бути кошти з місцевого бюджету. Але завдяки потужній співпраці громади з інвесторами та місцевими підприємцями місцевій казні стадіон обійшовся лише в 200 тисяч гривень: 550 тисяч гривень вклали в будівництво ТОВ «Оболонь Агро» та ТОВ «Аграрний край».

— Сьогодні на території громади створена одна футбольна команда «Збруч» з Гукова та волейбольна команда в П’ятничанах. Нещодавно ми проводили внутрішні змагання з мініфутболу. Сподіваюся, що з новозбудованим сучасним стадіоном ми піднімемо розвиток фізичної культури і спорту на якісно новий рівень, — висловлює надію Петро Йосипович.

Одним із аспектів турботи про людину є забезпечення доступу населення до медичних послуг. Нині на території громади функціонує Гуківська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, для потреб якої було придбано автомобіль Renault Duster на умовах співфінансування (80% суми спрямовано з державного бюджету, 20% — з місцевого).

Майже у всіх населених пунктах громади, окрім Буртів і Долинівки, функціонують фельдшерсько-акушерські пункти. Варто звернути увагу на те, що громада з власного бюджету доплачує медпрацівникам ФАПів з розрахунку, щоб вони отримували на руки зарплату не меншу 6500 гривень. Тобто мінімальну заробітню плату фельдшерам забезпечує держава, решта ж коштів — це кошти місцевого бюджету.

— Моя позиція — це ФАП у кожному населеному пункті, — пояснює таку ініціативу голова громади. — Кожен житель має бути забезпечений медичними послугами. На жаль, нині тенденція така, що медпрацівників у селах катастрофічно не вистачає. І це проблема не лише нашого регіону, а всієї країни. Тож ми в свою чергу маємо мотивувати медиків залишатися й працювати в сільській місцевості.

Починання гарне й варте того, щоб його взяли на озброєння інші.

Взагалі в Гуківській громаді побачили чимало такого, аналогів чому в нашій Хмельницькій області немає. Приміром, на території громади будується єдиний в області Центр безпеки, на базі якого розташовуватиметься станція «швидкої» допомоги, поліцейська дільниця та пожежна частина. Фінансується цей проєкт за кошти Державного фонду регіонального розвитку на умовах співфінансування в розмірі 15%. На будівництво вже освоєно 1 мільйон 300 тисяч гривень коштів Фонду та 270 тисяч гривень з місцевого бюджету. За словами голови громади,  на жовтень-листопад очікують ще надходження 5 мільйонів гривень.

Серед важливих напрямків розвитку інфраструктури — освітлення населених пунктів та ремонт доріг. Як зазначає Петро Йосипович, нині вже у всіх селах громади облаштоване вуличне освітлення. Тривають роботи з ремонту доріг. Вже встановлене асфальтне покриття на відрізку дороги протяжністю 870 м на вулиці Центральній, що в с.Гуків. За рахунок програми «Велике будівництво» відремонтовано 2,5 км дороги на відрізку «Вишневе-Чагарівка» в напрямку с.Жабинці. Там встановлене асфальтне покриття. Нещодавно проведено ямковий ремонт та шаферні роботи на ділянці  дороги «Гуків-Оринин».

— А от відрізок дороги від Мар’янівки до Зарічанки знаходиться у жахливому стані, — визнає голова громади. — Ми написали листа в «Укравтодор» з проханням звернути увагу та включити цю ділянку до переліку доріг, що потребують ремонту. Поки що очікуємо на відповідь.

Проблемним питанням є і автобусне сполучення Гукова з Чемерівцями, Хмельницьким і Кам’янцем-Подільським.

— Працюватимемо спільно над тим, щоб налагодити автобусне сполучення Кам’янця та Гукова, — запевняє голова Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Анатолій Бернашевський. — Сьогодні Гуківська громада увійшла до складу Кам’янець-Подільського району, тож транспортне сполучення між населеними пунктами має стати доступним та зручним для населення.

Говорячи про досягнення Гуківської громади та її жителів, не можна оминути увагою колектив, який прославив цей край на всю Україну, — п’ятничанський «Лісапетний батальйон». 2019 року в П’ятничанах було проведено Перший фестиваль-конкурс «Лісапетфест-2019», в якому взяли участь 18 областей. Цьогоріч проведенню фестивалю завадив COVID-19, але Петро Йосипович сподівається, що наступного року фестиваль знову збере шанувальників музики та гумору в П’ятничанах.

А ще минулого року село Гуків прославилося на всю країну тим, що встановило рекорд по кількості прапорів України, що розміщені одночасно  на одній локації, обійшовши місто Харків, яке до цього часу утримувало позиції рекордсмена. Рекорд було зафіксовано під час святкування Дня Соборності України, що відбувалося на березі річки Збруч поблизу Гукова.

— Намагаємося дбати не лише про матеріальне, а й про культуру та духовність, — говорить Петро Ільницький. — Тому стараємося зберігати й підтримувати заклади культури. Будинки культури в нас діють у Гукові, П’ятничанах, Пукляках та Жабинцях, в Мар’янівці й Малій Бережанці маємо сільські клуби. Працюємо над встановленням електричного опалення в Гуківському будинку культури. На придбання конвекторів виділили 75 тисяч гривень. В Гукові в нас діє бібліотека, яка обслуговує всі села. Зрозуміло, що тепер, в час інтернету, книгозбірню відвідує мало хто, але відмовлятися від цього осередку культури не збираємося ні в якому разі. До речі, про інтернет, — додає Петро Йосипович, — він у нас проведений по всіх населених пунктах. Тож якщо доведеться школи знову зачиняти на карантин, проблем із дистанційним навчанням у наших школярів не буде. 

— Гуківська громада — це яскравий приклад того, як може розвиватися територія, коли її керівник знаходиться на своєму місці, — підсумовує зустріч голова райдержадміністрації Анатолій Бернашевський. — Вірю в те, що наша співпраця стане плідною та принесе користь як Гуківській ОТГ, так  всьому новоствореному Кам’янець-Подільському району, а принципи, за якими тут працюють,  стануть взірцем для роботи інших територій.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора