Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

НЕ ПРОВОКУЙТЕ ПОЖЕЖІ В ПРИРОДНИХ ЕКОСИСТЕМАХ!

Дата: 08.09.2020 08:59
Кількість переглядів: 1247

В зв’язку  з підвищенням температури повітря знову набуває актуальності питання пожеж в екосистемах. Пожежі — найбільш масові і розповсюджені лиха: вони відбуваються практично в усіх районах нашої області, особливо в теплу пору року, — у лісах, на торф’яниках, полях, у житлових будівлях і на промислових підприємствах. Пожежами в екосистемах завдається величезна шкода грунтам, рослинному та тваринному світу. Такі випалювання погіршують якість грунтів та призводять до змін видового складу рослинності.

У вогні гинуть корисні комахи, які зимували у верхніх шарах грунту, горить і безліч різноманітного сміття, що посилює забруднення атмосферного повітря.

Шкода від спалювання сухої трави та опалого листя вкрай небезпечна. Спалювання листя призводить до руйнації грунтового покриву, адже вигорають рослинні залишки, гинуть грунтоутворюючі мікроорганізми. До складу диму від спалювання сухої рослинності входять пил, оксиди азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини — одні з найбільш отруйних для людини речовин.

У 90% випадків причина виникнення лісових пожеж — людина, яка необережно поводиться з вогнем у лісі, у місцях роботи і відпочинку, не звертає уваги на необхідність суворого дотримання правил протипожежної безпеки.

Найбільш небезпечними є лісові пожежі, причиною виникнення яких є необачна дія людини (розведення вогнища і необережне поводження з ними, сільськогосподарські палі, використання несправної техніки та агрегатів, грозові розряди, самозагоряння торфу тощо).

Великої шкоди приносить перекидання осередків займання на торфовища. Головною проблемою таких пожеж є те, що загасити тліючі торф’яники за короткий час майже неможливо. Більше того, у деяких місцях шар торфу сягає 3-6 метрів, тому навіть коли вже здається, що пожежа згасла, через деякий час тліти починає знову.

Кожен необдуманий та безвідповідальний вчинок під час розведення вогню містить в собі небезпеку для довкілля. Залишене без нагляду вогнище, кинутий сірник, або навіть викинута склянка під променями сонця можуть спровокувати масштабну лісову пожежу, а неконтрольоване випалювання сухої стерні або побутових відходів, зокрема, поблизу торфополів — затяжне, багатоденне горіння торфу.

Регулярні підпали зменшують біорізноманіття та порушують природну рівновагу. Саме тому, зважаючи на збільшення кількості загорянь у природних екосистемах та на відкритих територіях, закликаємо громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі в природних екосистемах. В першу чергу, не випалюйте суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводьте відкритий вогонь поруч із господарчими будівлями, не розкидайте недопалки та сірники на суху трав’яну підстилку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора