Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

46 (ПОЗАЧЕРГОВА) СЕСІЯ РАЙОННОЇ РАДИ: ГРОШІ ПЕРЕРОЗПОДІЛЕНО, ЛІКАРНІ НЕ ЛІКВІДОВАНО

Дата: 21.08.2020 15:40
Кількість переглядів: 1658

20 серпня відбулося пленарне засідання 46-ї (позачергової) сесії районної ради VII скликання. На розгляд депутатів було винесено 19 питань порядку денного. Проте на початку роботи засідання голова районної ради Віктор Кривак вніс пропозицію розглянути ще одне питання, що стосувалося створення при районній раді некомерційної комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників». Підставою до включення до порядку денного цього питання послужив лист голови Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Анатолія Бернашевського до Кам’янець-Подільської районної ради, в якому йдеться про необхідність створення такої установи та її важливість для якісного функціонування галузі освіти району.

Зумовлена така необхідність тим, що з 1 вересня цього року методичні кабінети при відділах освіти припиняють свою діяльність. Тож педагогічні працівники району залишаються без відповідної методичної та консультативної підтримки. Замість них можуть бути створені Центри професійного розвитку педагогічних працівників, мета яких сприяти професійному розвитку педагогів, забезпечувати їхню психологічну підтримку та консультувати їх із широкого кола питань, пов’язаних з освітнім процесом. Відповідне Положення, яке регулює діяльність таких Центрів, Уряд затвердив 29 липня цього року.

Проте депутати відхилили пропозицію та вирішили відкласти розгляд цього питання, аргументувавши таке рішення необхідністю детально його вивчити та проаналізувати.

Гарячі дискусії в депутатів викликали й питання медицини. Вже котру сесію поспіль на розгляд депутатського корпусу виносяться питання про припинення діяльності комунальних некомерційних підприємств «Староушицька районна лікарня №3» та «Орининська районна лікарня №2» шляхом їх ліквідації. Перед розглядом цих питань до депутатів звернувся голова райдержадміністрації Анатолій Бернашевський. Анатолій Вячеславович вніс пропозицію поки що залишити ці питання без розгляду, аби уникнути політичних спекуляцій, та озвучив своє бачення ситуації, що склалася навколо цих медзакладів. На його думку, наразі варто спрямувати зусилля на розвиток діагностичних центрів на базі вказаних медичних установ та підсилити амбулаторії загальної практики сімейної медицини і вже тоді передати ці заклади на баланс відповідних громад.

— Передача цих лікарень ОТГ, можливо, була б правильною — зазначив Анатолій Вячеславович, —  але питання в тому, чи громади їх потягнуть, ризикуємо повністю втратити ці медзаклади. Наприклад, Орининська лікарня доведена до жалюгідного стану  і Орининська громада не потягне ремонту та обладнання. Тому райдержадміністрація пропонує відійти від питань ліквідації. У нас із спонсорами із CRH запущений механізм, щоб облагородити Орининську лікарню. Бо надавати послуги в тих умовах, що були, неможливо. Тому район усіма можливостями повинен привести ці медзаклади у гідний вигляд, а вже тоді передати громадам.

Також голова адміністрації попросив керівництво райради розібратися із тими коштами, які ці заклади сьогодні отримують від НСЗУ як амбулаторно-поліклінічні відділення, оскільки адміністрації вони не підзвітні.

В результаті обговорення депутати прийняли рішення поки що не ліквідовувати згадані лікарні, натомість зняти головний корпус Орининської районної лікарні з балансу вказаного медичного закладу та передати його на баланс Кам’янець-Подільського районного центру первинної медико-санітарної допомоги. Відповідно рішенням депутатського корпусу Центру ПМСД було виділено 195 тисячі 700 гривень на поточний ремонт внутрішнього  водопроводу до Орининської райлікарні.

Окрім того, депутати проголосували за виділення Центру ПМСД 400 тисяч гривень для придбання 2 аналізаторів сечі та 2 гематологічних аналізаторів для потреб амбулаторій загальної практики сімейної медицини смт. Старої Ушиці та с.Оринина відповідно до Програми підтримки та розвитку КП "Комунальне некомерційне підприємство "Кам'янець-Подільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги" на 2018-2020 роки.

Разом з цим було підтримано питання щодо виділення з районного бюджету Центру ПМСД коштів в сумі 100 тисяч гривень на виконання протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню на території району гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV. Слід також відмітити, що на вказані заходи за рахунок іншої субвенції з сільських рад спрямовано ще додатково 24 тисячі гривень.

Відповідно до рішення сесії, було виділено кошти й для потреб Кам’янець-Подільської центральної районної лікарні. Зокрема, йдеться про 200 тисяч гривень, які спрямовано на виконання протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню на території району гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, та про 386 тисяч 200 гривень для придбання необхідного медичного обладнання (термошейкер, мікропланшетний ІФА аналізатор, автоматичний мікропланшетний промивач, центрифуга лабораторна) для ЦРЛ згідно з Програмою розвитку та фінансової підтримки комунального некомерційного підприємства "Кам'янець-Подільська центральна районна лікарня" на 2020 рік.

Погодили депутати й виділення 1 мільйона 738 тисяч 900 гривень на нове будівництво мультифункціонального спортивного майданчика в с.Оринин.

Підтримано й виділення коштів на виконання заходів Програми підтримки Кам’янець-Подільського об’єднаного міського військового комісаріату в сумі 25 тисяч гривень та заходів Програми підтримки Хмельницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в сумі 30 тисяч гривень. До того ж на виконання заходів останньої Програми за рахунок іншої субвенції з сільських бюджетів додатково спрямовано ще 31 тисячу гривень.

Такий розподіл коштів став можливим завдяки збільшенню обсягу дохідної частини загального фонду районного бюджету на суму 3 мільйони  187 тисяч  068 гривень  за рахунок збільшення обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій на суму 2 мільйони  525 тисячі 109 гривень та за рахунок збільшення іншої субвенції з бюджетів ОТГ та сільських рад в сумі 661 тисяча 959 гривень.

Затвердили депутати й видатки у сумі 1 мільйон 176 тисяч гривень на забезпечення потреб галузі освіти району, перерозподіливши кошти, які вдалося зекономити за час карантину відповідно до Програм «Шкільний автобус» на 2020 рік та «Харчування дітей» на 2020 рік. Ці кошти буде спрямовано на матеріально-технічне забезпечення закладів загальної середньої освіти району, виконання заходів щодо роботи закладів освіти в умовах карантинних обмежень та проходження медогляду працівників.

А от питання нерухомості, зокрема щодо надання дозволу на виготовлення проектно-кошторисної документації на проведення реконструкції приміщень за адресою: м.Кам’янець-Подільський, вул.Шевченка, 49, депутати так і не підтримали в зв’язку з тим, що нині в планах —  проведення інвентаризації. Тож приймати ті чи інші рішення, які стосувалися б об’єктів нерухомості, наразі є недоцільно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора