Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

СЛУЖБА ЗАЙНЯТОСТІ: ВВЕДЕННЯ КАРАНТИНУ ПРИЗВЕЛО ДО ПРИЗУПИНЕННЯ РОБОТИ ПІДПРИЄМСТВ ТА ОРГАНІЗАЦІЙ І, ЯК НАСЛІДОК, ДО ЗМЕНШЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

Дата: 23.07.2020 17:04
Кількість переглядів: 1905

Фото без описуВведення карантину відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона вірусом SARS-CoV-2" від 11.03.2020 № 211, призвело до призупинення роботи багатьох підприємств, організацій та установ району (ПОУ), фізичних осіб–підприємців (ФОП) та, як наслідок, до збільшення кількості звернень до служби зайнятості і зменшення можливостей працевлаштування.

Чисельність зареєстрованих безробітних за період карантину (з 12 березня по 30 червня 2020 року) у порівнянні з відповідним періодом 2019 року в Камянець-Подільському районі зросла в 2,1 рази. За цей період спостерігається найбільша реєстрація незайнятих громадян та найменший рівень працевлаштування. 540 осіб звільнених в цей період, зареєстровано в службі, з них 13% це працівники, які звільнилися від  фізичних осіб  - підприємців, а також підприємці, які скасували свою діяльність.

Загалом впродовж І півріччя 2020 року послугами районної філії обласної служби зайнятості скористалися 2072 громадян, що на 9% більше, ніж у І півріччі 2019 року. З них мали статус безробітного 1770 осіб, що на 22% більше. З початку року звернулися за допомогою у працевлаштуванні та отримали статус безробітного 1062 особи, що 457 осіб більше ніж у відповідному періоді минулого року.

За допомогою по частковому безробіттю на період карантину (ЧБК) відповідно ст.471 Закону України "Про зайнятість населення" до районної філії обласної служби зайнятості звернулись 4 ПОУ району та 77 ФОП. Прийнято позитивні рішення щодо надання допомоги по частковому безробіттю 4 ПОУ за 58 найманих працівників та 59 фізичним особам-підприємцям.  На ці цілі з Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 виплачено майже 150 тис.грн. Прийом документів триває.

Впродовж І півріччя 2020 року до районної філії обласної служби зайнятості роботодавцями було подано інформацію про заплановане вивільнення 251 особи – це один з  найбільших обсягів вивільнення з ПОУ серед районів та міст області. Із загальної кількості попереджених про вивільнення 67,7% становили працівники охорони здоров’я та надання соціальної допомоги, 27% - працівники сфери послуг; 19,5% - працівники в галузі переробної промисловості; 10% – працівники державного управління.

Станом на 1 липня 2020 року отримували послуги 1233 громадян, що майже в 2 рази більше, ніж на відповідну дату 2019 року. Серед них підсобні робітники, водії, продавці, оператори котельні, кухарі, швачки, охоронники, бухгалтери, прибиральники, спеціалісти державної служби, трактористи-машиністи сільськогосподарського виробництва та інші.

Допомогу по безробіттю отримували 87% осіб, які мали статус безробітного на 1 липня 2020 року. Середній розмір допомоги по безробіттю у червні 2020 року становив 3292 грн., середньообласний — 3306 грн.

            Наразі проблемним залишається працевлаштування осіб, звільнених з ПОУ бюджетної сфери діяльності. З початку року на обліку перебувала 381 така особа, що становить 22% від усіх зі статусом безробітного.

З початку року за сприяння служби зайнятості отримали роботу 492 особи, в тому числі 298 зареєстрованих безробітних, що на 41% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

З метою соціального захисту безробітних громадян району, які втратили роботу, проводилось часткове відшкодування втраченої ними заробітної плати, з початку року виплачено більше 17 мільйонів допомоги по безробіттю, що на 6 мільйонів більше, ніж торік. Однак одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності не проводилась. 

На нові робочі місця працевлаштовано 14 безробітних особи з компенсацією роботодавцю єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Зменшення попиту на робочу силу відбулося за рахунок оптимізації та скорочення виробництва на таких підприємствах, як ПП «Аграрна компанія 2004», філії «Мрія» та «Кам’янець-Подільська » ТзОВ СП «Нібулон», ТОВ «Агро-Еко XXI плюс», філія птахофабрики «Авіс» ПАТ« Агрохолдінг «Авангард». Так, з початку року у базі даних районної філії налічувалося 622 вакансій, що на 39% менше, ніж на відповідний період 2019 року.  За 6 місяців 2020 року 221 роботодавець поінформував службу зайнятості про наявність вакансії, що на 77 менше ніж за аналогічний період минулого року.

В цілому ж для шукачів роботи доступна база вакансій по всій Україні, де нараховувалось  475 тис. пропозицій роботи.

Підвищення конкурентоспроможності громадян на ринку праці теж є окремим напрямком роботи районної філії обласної служби зайнятості. За направленням служби зайнятості підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації проходили  83 безробітних за професіями та напрямами актуальними на ринку праці на замовлення 22 роботодавців міста та району, що на 129 осіб з числа безробітних менше ніж у 2019 році.  

Профорієнтаційні послуги отримали 1453 громадян, з них 1233 мали статус безробітного. Активну частину профорієнтаційної роботи в умовах карантину займають онлайн заходи: вебінари, онлайн-курси, зустрічі, конференції.

Виходом для безробітного населення є залучення їх до тимчасової зайнятості. У громадських та інших роботах тимчасового характеру брали участь 307 осіб. Усі роботи носили тимчасовий  характер та організовувались на 15 підприємствах міста та району.

Що стосується осіб з обмеженою працездатністю, то в звітному періоді на обліку в районній філії перебувало 136 осіб з інвалідністю, з них за сприяння служби зайнятості працевлаштовано 25 осіб. Професійне навчання та підвищення кваліфікації проходили 7 осіб з обмеженою працездатністю, 35 осіб приймали участь у роботах тимчасового характеру. Станом на 1 липня 2020 року на обліку в районній філії перебуває 136 осіб з особливими потребами.

Станом на 1 липня 2020 року, на обліку в районній філії перебуває 29 осіб. За січень-червень на обліку в районній філії перебувало 49 учасників АТО/ ООС зі статусом безробітного, з них 7 осіб працевлаштовано. Усі демобілізовані особи охоплені комплексом послуг державної служби зайнятості, зокрема, проведені індивідуальні інформаційні та профконсультаційні консультації, надано психологічну допомогу, призначено матеріальну допомогу на випадок безробіття.

Під час перебування на обліку в службі зайнятості кар’єрними радниками здійснюється супровід демобілізованих громадян, учасників АТО до їх працевлаштування і після. Крім цього запроваджено анкетування учасників АТО з метою вивчення їх потреб у сфері зайнятості.

Окрім того, на обліку в районній філії у звітному періоді перебувало 5 внутрішньо переміщених осіб зі статусом безробітного. Станом на 1 липня, таких осіб на обліку залишилося 3. 2 з них отримують допомогу по безробіттю.

В період карантину  (з 12 березня по 30 червня 2020 року) персональний прийом, групові та масові заходи не проводилися. Робота районної філії обласної служби зайнятості організована у дистанційному режимі через скриньки інформування, телефонний зв'язок та електронні сервіси.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора