Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ГОЛОВА РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ АНАТОЛІЙ БЕРНАШЕВСЬКИЙ: "ДОПОМАГАТИМЕМО ТИМ, ХТО ХОЧЕ ПРАЦЮВАТИ"

Дата: 21.07.2020 14:45
Кількість переглядів: 1709

Фото без опису20 липня під керівництвом голови райдержадміністрації Анатолія Бернашевського відбулася нарада з головами сільських рад, директорами закладів загальної середньої освіти та завідуючими дошкільними навчальними закладами району.

Карантин, що тривав з березня місяця, вніс корективи не лише в звичне життя пересічних громадян, а й у функціонування всіх органів та структур, що забезпечують життєдіяльність громад. Наразі карантинні обмеження набули адаптивного характеру залежно від рівня захворюваності на COVID-19 в регіонах, тож наш район, який перебуває в «зеленій» зоні щодо поширення коронавірусної інфекції, потроху повертається до нормального життя. Згідно з попередніми даними, з 1 вересня в звичному режимі розпочнуть працювати школи. А з 1 серпня, відповідно до рішення районної комісії з питань ТЕБ та НС, можуть відновити роботу дошкільні навчальні заклади.

Отже, саме розгляду питань подальшої організації роботи органів місцевого самоврядування та функціонування освітніх закладів району й була присвячена нарада під головуванням Анатолія Бернашевського. В ній взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Ніна Фабіянська, заступник голови районної ради Петро Мосендз, начальник управління фінансів адміністрації Олександр Федик та завідувач сектору освіти райдержадміністрації Олена Пронозюк.

Висвітлюючи питання організації роботи навчальних закладів району у 2020-21 навчальному році, завідувач сектору освіти Олена Пронозюк наголосила на  тому, що з 1 вересня школи прийматимуть своїх учнів в умовах особливих, тож мають бути готовими забезпечувати дітям відповідні санітарно-гігієнічні умови в посиленому режимі.

Окрім того, Олена Вікторівна повідомила, що з 2020 року всі освітні заклади мають проходити інституційний аудит, і першими в нашому районі під цю перевірку підпадають Орининська ЗОШ та Чорнокозинецький НВК. Одним із пунктів, що підлягатимуть перевірці, є безпечна для дітей територія навчального закладу та його приміщення. Тож очільниця сектору освіти поставила перед керівниками установ завдання звернути особливу увагу на благоустрій території закладу та підготовку шкіл до нового навчального року. Цей пункт включає в себе не лише ремонт приміщення, а й перегляд обладнання навчальних кабінетів, усунення недоліків щодо дотримання правил пожежної безпеки, правильну організацію харчування дітей, забезпечення установ відповідними педагогічними працівниками тощо. А ще Олена Вікторівна звернула увагу на те, що не всі освітні заклади району мають власні веб-сайти. А якщо й мають, то не в повному обсязі висвітлюють всю необхідну інформацію, що є порушенням статті 30 Закону України «Про освіту», зокрема про прозорість та інформаційну доступність закладів загальної середньої освіти.

— Усі керівники шкіл мають виправити недоліки в цьому питанні та забезпечити прозорість, інформаційну відкритість та доступність своїх закладів. За результатами буде проведена перевірка та підготовлена аналітична довідка, — зазначила Олена Пронозюк.

Фото без описуПро роботу освітньої галузі в нових реаліях говорила й перший заступник голови адміністрації Ніна Фабіянська. Серед іншого  Ніна Францівна зазначила, що район отримав понад 800 тисяч гривень державної субвенції на Нову українську школу. Тож вона звернулася до керівників освітніх установ з вимогою належно підготувати класи, які працюватимуть за системою НУШ, до нового навчального року, аби вони відповідали всім принципам цього освітнього напрямку.

Ніна Францівна також нагадала представникам органів місцевого самоврядування, що наразі в області діє програма «Питна вода», спрямована на реконструкцію систем водопостачання. Від сільських рад потрібно лише виготовити проектно-кошторисну документацію та подати її до райдержадміністрації. Роботи з реконструкції та відновлення будуть фінансуватися за рахунок державного бюджету.

Про фінансовий аспект питання говорив і начальник управління фінансів адміністрації Олександр Федик. Основна думка, яку хотів донести до присутніх Олександр Григорович, — це оптимізація видатків. В зв’язку з карантинними обмеженнями за І півріччя поточного року районний бюджет вперше за останніх 17 років виконано не було. В той же час видатки не зменшилися.

— За І півріччя ми в повному обсязі профінансували заробітну плату для працівників дитячих садочків, техпрацівників закладів освіти, працівників закладів культури, музичних та спортивних шкіл — всіх тих установ, які фінансуються з районного бюджету, - наголосив Олександр Григорович. — Але якщо по-справедливості сказати, то через карантин вони не працювали на повну. Для прикладу, за квітень місяць на зарплату техпрацівників з районного бюджету виділено близько 800 тисяч гривень, за травень — близько 400 тисяч. 976 тисяч гривень щомісяця з районного бюджету виділялося на забезпечення діяльності дитячих садочків, а за 4 місяці ця сума склала близько 4 мільйонів. Близько 1 мільйона гривень за 5 останніх місяців виділено на клубні заклади, які в умовах карантину також не працювали.

Тож головний фінансист району звернувся до сільських голів та директорів шкіл з проханням переглянути та оптимізувати видаткову частину. Що стосується саме голів громад, то користуючись нагодою Олександр Григорович наголосив на необхідності затвердження ставок місцевих податків і зборів на 2021 рік та знаходження резервів для наповнення місцевого бюджету.

Підсумував  роботу голова райдержадміністрації Анатолій Бернашевський.

— Я дуже сподіваюся на вашу співпрацю, — звернувся до присутніх Анатолій Вячеславович. — Двері мого кабінету та кабінетів моїх заступників завжди відчинені. Інша справа, що ви не поспішаєте ділитися своїми проблемами. А як можна вирішити проблему, про яку не знаєш? Окрім того, я як голова адміністрації часто стикаюся з фактами халатності в роботі окремих органів місцевого самоврядування, їхніх керівників. Неприємно вражає, коли при особистому виїзді у громаду знаходжу сільську раду зачиненою, а працівників немає на місцях. Тож надалі допомагатимемо лише тим, хто хоче працювати і  знаходиться на своєму місці.

Анатолій Бернашевський дав сільським головам терміни для усунення недоліків. В іншому разі райдержадміністрацією будуть вжиті жорсткі заходи. Голова адміністрації відзначив, що ініціював аудит, який буде проведений у всіх без винятку сільських радах. А також дав завдання завідувачу сектору освіти Олені Пронозюк відвідати з робочими поїздками заклади дошкільної та загальної середньої освіти і виявити всі недоліки в організації їхньої роботи з метою подальшого їх усунення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора