Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

РЕФОРМА МЕДИЦИНИ ВТОРИННОГО РІВНЯ: НЮАНСИ КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ

Дата: 06.07.2020 10:53
Кількість переглядів: 1805

Фото без описуЗ 1 квітня 2020 року розпочався другий етап реформування галузі охорони здоров’я, зокрема медицини вторинного рівня — системи  поліклінік та районних і обласних лікарень.

Однією із умов подальшого функціонування таких медичних установ  є отримання ними ліцензії на провадження діяльності із надання медичних послуг  населенню та підписання договорів із Національною службою здоров’я.

З трьох районних лікарень, що функціонують на території Кам’янеччини, всіх умов реформування було дотримано лише в Кам’янець-Подільській центральній районній лікарні.

Що стосується Орининської районної лікарні №2 та Староушицької районної лікарні №3, то ситуація з цими медичними закладами склалася складна. До 2019 року вони були структурними підрозділами центральної районної лікарні, а згодом отримали статус окремих юридичних осіб як комунальні некомерційні підприємства. До 1 квітня 2020 року вони існували за рахунок державної субвенції та фінансування з інших джерел. За І квартал 2020 року на утримання Орининської лікарні з різних джерел було витрачено 2 мільйони 15,9 тисячі гривень, на утримання Староушицької — 2 мільйони 182,7 тисячі гривень. В той же час персонал Орининської лікарні складав 62,25 штатних одиниць, з яких лікарів налічувалося лише 7.  В Староушицькій лікарні налічувалося 47,5 штатних одиниць персоналу, з яких теж лише 7 — лікарі.

В рамках медичної реформи ці заклади отримали ліцензію на надання медичних послуг населенню лише як амбулаторно-поліклінічні відділення. Для того, аби отримати дозвіл на функціонування цілодобового стаціонарного відділення, лікарням треба було виконати цілу низку умов, яких, на жаль, дотримано не було.

Фото без описуЗгідно з договорами, які медустанови уклали із НСЗУ, Орининська лікарня отримує 57,5 тисячі гривень, а Староушицька — 66,2 тисячі гривень, за які треба обов’язково відзвітувати перед НСЗУ. Ці кошти виплачуються авансом. Надалі медустанови вже мають працювати самі на себе, надаючи пацієнтам медичні послуги. Враховуючи той пакет амбулаторно-поліклінічних медичних послуг, на які лікарні отримали дозволи, утримувати заклади в такому стані і з такою кількістю персоналу, як вони діяли до 1 квітня, є неможливим. Адже для того, щоб ці районні лікарні й далі функціонували без змін, до кінця поточного року в районному бюджеті треба віднайти ще близько 6 мільйонів гривень.

Сьогодні, враховуючи обмежені можливості районного бюджету, роботу Орининської та Староушицької районних лікарень призупинено, а працівників вивільнено. Зі всіма вивільненими працівниками проведено стовідсотковий розрахунок, на що із районного бюджету витрачено 982,4 тисячі гривень (627,8 тисячі гривень — Орининська райлікарня та 354,6 тисячі гривень — Староушицька райлікарня). Самі ж заклади перебувають на межі ліквідації. Але оскільки вони є комунальною власністю Кам’янець-Подільської районної ради, то рішення щодо їхньої подальшої долі мають прийняти депутати райради.

Але яке б рішення не прийняли представники громади, населення Орининської та Староушицької зон не залишиться без медичної допомоги. Сьогодні в Старій Ушиці та Оринині діють досить потужні амбулаторії загальної практики сімейної медицини, в яких працюють висококваліфіковані сімейні лікарі.

Виходом із ситуації може стати й створення денних стаціонарів на базі амбулаторно-поліклінічних відділень. Розглядається можливість організації діагностичних центрів, які включали б лабораторію, проводили різного роду дослідження та забезпечували населення якісними сучасними діагностичними послугами.

Ще одним сценарієм подальшого розвитку є створення при амбулаторіях загальної практики сімейної медицини Оринина та Старої Ушиці  пунктів цілодобової невідкладної медичної допомоги. Однак це можливо лише за умови передачі майна закладів охорони здоров’я на баланс об’єднаних територіальних громад і відповідно фінансування проєкту з бюджету громади.

Головне завдання, яке стоїть сьогодні перед владою, як районною, так і місцевих громад, — наблизити якісні сучасні медичні послуги до населення. Адже саме цей принцип є основоположним при реформуванні галузі охорони здоров’я. І неважливо, в якій формі він буде реалізований, — чи то в формі традиційної лікарні, чи діагностичного центру, чи амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Основне нині — це збереження життя й здоров’я кожного українця, забезпечення його якісною та доступною медичною допомогою, право на яку своїм громадянам гарантує держава.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора