Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ДО УВАГИ ЖИТЕЛІВ РАЙОНУ! ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ ВІДКРИВАЄ НОВУ МОЖЛИВІСТЬ РЕАЛІЗАЦІЇ ВИБОРЧИХ ПРАВ ГРОМАДЯН

Дата: 30.06.2020 11:29
Кількість переглядів: 1586

Центральна виборча комісія відкриває нову можливість реалізації виборчих прав громадян.  ЦВК своєю Постановою  від 18.05.2020 року №88 затвердила Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання.

Ця постанова Комісії набирає чинності з 1 липня 2020 року.

Завдяки цьому можливість брати участь у голосуванні, в тому числі на місцевих виборах, отримали внутрішньо переміщені особи, трудові мігранти, інші виборці, які з певних причин вимушені проживати не за місцем своєї реєстрації.

До цієї категорії виборців відносяться й особи, яким на момент голосування тільки виповнилося 18 років, а отже вони набули право голосу, але з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання.

Відтак, цим Порядком, зокрема, передбачено, що відділ ведення Державного реєстру виборців (ДРВ) може визначити виборчу адресу виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, за місцем його фактичного проживання.

Для цього такому виборцю необхідно звернутися до відділу ведення ДРВ за місцем свого фактичного проживання на території України із заявою:

– щодо включення до ДРВ – у разі якщо громадянин України, якому виповнилося 18 років, виявив, що його не включено до реєстру;
– щодо зміни виборчої адреси – у разі, якщо запис про виборця міститься у ДРВ, але він вибув із зареєстрованого місця проживання.

Таку заяву можна подати як у паперовій, так і в електронній формі з використанням мережі Інтернет. Заява в паперовій формі може бути подана також через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства. Заява в електронній формі подається із застосуванням кваліфікованого електронного підпису виборця.

До заяви  додається копія документа, що підтверджує фактичне проживання за вказаною адресою, а саме один з наступних:

– договір оренди житла;
– довідка про взяття на облік ВПО;
– документ, що підтверджує догляд за особою;
– документ, що засвідчує підприємницьку діяльність;
– документ, що підтверджує право власності на житло;
– документ, що засвідчує шлюб або родинні зв’язки.

Важливо враховувати, що вказані заяви можна подавати з 1 липня до 9 вересня включно.

Нагадуємо, що кожен виборець має право звернутися до органу ведення Державного реєстру щодо неправомірного включення (не включення) до реєстру себе чи інших осіб,  виправлення недостовірних відомостей реєстру щодо себе чи інших осіб. Також виборець має право отримувати   на безоплатній основі вичерпну інформацію про свої персональні дані, внесені до реєстру.

Хто має доступ до мережі Інтернет, може відвідати «Особистий кабінет виборця». Цей програмний ресурс функціонує на офіційному веб-сайті «Державний реєстр виборців» (www.drv.gov.ua) з метою отримання виборцем інформації про включення його до реєстру в будь-який час, та в будь-якому місці. Для того, щоб отримати дану інформацію, необхідно зареєструватися на вказаному ресурсі і через деякий час на вашу електронну адресу надійде відповідь.

Якщо у вас немає доступу до мережі Інтернет, зверніться з паспортом до відділу ведення Державного реєстру виборців Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації за адресою: м. Кам’янець-Подільський, вул.Троїцька, 4, каб. 9 (І поверх адмінбудівлі райдержадміністрації).
Тел. (03849) 5-00-15.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора