Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ХОЧЕТЕ СКОРИСТАТИСЯ ПРОГРАМОЮ "МУНІЦИПАЛЬНА НЯНЯ"? ВАЖЛИВІ АСПЕКТИ, ЯКІ ТРЕБА ЗНАТИ

Дата: 30.04.2020 14:45
Кількість переглядів: 1215

Фото без описуІз 1 січня 2019 року в Україні стартувала програма «Муніципальна няня».  Її мета допомога сім’ям, які користуються послугами няні, та фінансова допомога жінкам, які хочуть раніше вийти на роботу і отримати відшкодування послуг з догляду за дитиною до трьох років у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років. Наразі такий  прожитковий мінімум становить 1779 гривень, з липня цього року він зросте до 1859 гривень,а  з грудня - 1921 гривень.

Сьогодні в Кам’янець-Подільському районі лише 11 осіб скористалися даною програмою. А поміж тим, це реальна дієва допомога працюючим батькам. Крім того, отримання подібної послуги особливо вигідно тим бабусям і дідусям, яким не вистачає страхового стажу до пенсії. Тому управління соціального захисту населення Кам’янець-Подільської райдержадміністрації надає відповідні роз’яснення щодо програми «Муніципальна няня».

Скористатися програмою мають право як українці, так і іноземні особи та особи без громадянства, які живуть в Україні. Проте допомогу не зможуть отримати батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу та прийомні батьки, які отримують інші види соціальних допомог.

Отримати компенсацію може як безробітна мати, так і працевлаштована. Батьки самі знаходять своїй дитині няню, офіційно укладають з нею договір про працевлаштування. Жодних зобов’язань виходити із декретної відпустки через участь у програмі також немає. У профільному відомстві наголошують, що на компенсацію за послугу можуть розраховувати як батьки, які працюють, так і ті, хто перебуває у декретній відпустці.

Принципи програми передбачають, що батьки самі знаходять няню для своєї дитини, а держава зі свого боку компенсує родині частину її зарплатні. Виплати нараховуються щомісяця до досягнення дитиною 3-річного віку. Але зазначаємо, що виплати нараховуються лише в тому випадку, коли няня працевлаштована офіційно. Відносини між роботодавцем і працівником регулюються договором про здійснення догляду за дитино.

Що обов’язково треба прописати в договорі?

  1. Повний перелік обов’язків няні, зокрема, що саме вона повинна робити по догляду за дитиною (скільки разів годувати, яким чином здійснювати ті чи інші процедури тощо), а що категорично заборонено;
  2. Графік роботи (у випадку погодинної роботи — із котрої години до котрої, у випадку прийняття няні на певний термін — конкретні дати початку роботи та завершення, а також визначити вихідні та святкові дні);
  3. Трудовий розпорядок (із котрої години починається і коли закінчується  робочий день, час на обідню перерву);
  4. У випадку прийняття няні на тривалий строк слід прописати щорічну оплачувану відпустку (тривалість щорічної оплачуваної відпустки не може бути меншою 24 днів, а заробітна плата няні при цьому зберігається за нею, як і робоче місце);
  5. Розмір заробітної плати і порядок її виплати (щодня, щотижня чи щомісяця, у який день та у якій формі).

Як оформити допомогу?

Перш за все, батькам необхідно звернутися у відділ соціального захисту населення за місцем проживання. З собою обов’язково треба мати паспорт та ідентифікаційний код одного з батьків, свідоцтво про народження дитини  та копію договору, укладеного з нянею. Крім того, потрібно написати заяву на отримання компенсації і надати документи, що підтверджують оплату послуг няні (квитанції, чеки, виписки з банківського рахунку тощо). Термін подання документів — місяць із моменту укладення угоди з нянею.

Важливо! Щомісяця до 5 числа потрібно надавати підтверджуючі документи про оплату праці няні.  

Рішення щодо нарахування компенсації ухвалюють місцеві органи соціального захисту населення впродовж 10 днів від дати подання документів.

До уваги осіб, які мають намір працювати нянями в рамках програми! Батьки, які взяли няню на роботу, не сплачують замість неї податків. Няня сама повинна подбати про те, щоб своєчасно заповнити та подати щорічну податкову декларацію до органів фіскальної служби, куди вона має включити суму заробітної плати, отриманої за рік роботи нянею.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора