Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ТРУДОВІ ПРАВА ПІД ЧАС КАРАНТИНУ

Дата: 09.04.2020 08:05
Кількість переглядів: 695

Під час карантинних заходів багато найманих працівників не знають , як діяти при порушенні трудового законодавства.

Адже дуже багато роботодавців у зв’язку з загостренням ситуації з поширення коронавірусної інфекції змушують працівників писати заяву на звільнення навіть тоді, коли останній не має бажання звільнятися.

Насамперед, потрібно запам’ятати найбільш актуальні норми чинного законодавства, що регулюють питання праці:

1. Чи законно змушувати працівника писати заяву про звільнення за власним бажанням?

Ні. Це незаконно. Слід зазначити, що якщо працівник не має бажання звільнятись – відповідно писати таку заяву непотрібно, адже у майбутньому в суді буде важко довести обставину, як примушування працівника з боку  роботодавця до написання заяви про звільнення за власним бажанням.

2. За яких умов під час карантину працівника можуть звільнити?

Працівник не може бути звільнений інакше як з підстав, прямо визначених законом.

Положення Кодексу законів про працю України не дають права роботодавцю звільняти працівників через введення карантину або обмежувальні заходи.

 Якщо роботодавець і працівник згодні, то трудовий договір у будь-який час  може бути припинений за угодою сторін (ст. 36 КЗпП України) або розірваний за власним бажанням працівника (ст. 38 КЗпП України).

Однак, трудовий договір може бути розірваний  за ініціативи роботодавця у випадку, наприклад, ліквідації підприємства, скорочення чисельності або штату працівників відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України, невідповідності працівника займаній посаді внаслідок недостатньої  кваліфікації або стану здоров’я (п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП України),  прогулу (п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП України) та інших подібних випадках. 

Також слід запам’ятати, що останніми змінами в законодавстві у роботодавця є право у період дії карантину доручити виконання роботи працівнику на певний період вдома або за заявою працівника надати останньому відпустку без збереження заробітної плати.

Щодо відпустки без збереження заробітної плати, то особам, які доглядають за дитиною віком до 14-ти років, така відпустка надається в обов’язковому порядку на весь час введення карантину. 

Як "дистанційна" робота, так і надання відпустки, мають бути оформлені наказом роботодавця,  з яким, у свою чергу, має бути ознайомлений працівник.

Відтак, під час дії карантину або обмежувальних заходів працівнику можна:

– працювати вдома (за наявності відповідного наказу);

– піти у щорічну чергову (якщо така ще не використана) або додаткову (за наявності підстав, встановлених законом) відпустку;

– піти у відпустку без збереження заробітної плати (певним категоріям громадян у випадках, передбачених законом, надається в обов’язковому порядку);

– припинити (розірвати) трудовий договір за угодою сторін (або за власним бажанням).

У зв’язку з загостренням ситуації з поширення коронавірусної інфекції з 23 березня 2020 року і до завершення карантину Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги призупиняє особистий прийом громадян та надання адресної правової допомоги і повністю переходить на надання правових послуг дистанційно.

Щоб отримати правову консультацію:

-  напишіть на нашу електронну пошту: kamyanets-podilsk.khmelnytskyi@legalaid.km.ua;

- зателефонуйте на номер центру: (03849) 5-01-59, 5-01-62; (097) 894-49-00.

Необхідні документи можна залишити в  скриньці для кореспонденції, що знаходиться при вході на 3-й поверх приміщення місцевого центру за адресою: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, 44.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора