Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЯКІ ПЛАТНИКИ ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ ВІД ПЛАТИ ЗА ЗЕМЛЮ ЗА БЕРЕЗЕНЬ-КВІТЕНЬ 2020 РОКУ

Дата: 07.04.2020 14:47
Кількість переглядів: 818

Фото без описуКам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницької областіінформує про зміни у частині нарахування та сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної й комунальної власності, запроваджені Законом України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID — 19)» (далі — Закон №533) у зв’язку з карантинними заходами.

Так, Законом №533 встановлено, що за період з 01 березня по 30 квітня 2020 не нараховується і не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності.

Податковим Кодексом встановлено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня та не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік. Оскільки податкові декларації з плати за землю за 2020 рік уже подані, зміни, внесені Законом №533, передбачають, що для зменшення податкових зобов’язань з плати за землю за період з 01 березня по 30 квітня 2020, платники мають право подати уточнюючу податкову декларацію та відкоригувати податкові зобов’язання з плати за землю за відповідні місяці.

Отже, юридичним особам зменшення податкових зобов’язань з плати за землю за березень-квітень п.р. буде здійснюватися виключно шляхом подання уточнюючих податкових декларацій платниками.

Фізичні особи — підприємці, які мають правовстановлюючі документи на земельну ділянку, також самостійно обчислюють земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності й подають податкові декларації з плати за землю. Тобто, у разі якщо право на земельну ділянку оформлено відповідно до вимог Земельного кодексу України на фізичну особу — підприємця, то така ФОП також має право подати уточнюючу податкову декларацію та відобразити у ній зміни (зменшення) податкового зобов’язання з плати за землю за березень-квітень 2020 .

Оскільки зміни, внесені Законом №533 до Податкового Кодексу, передбачають що звільнення стосується лише земельних ділянок, які використовуються у господарській діяльності, то на фізичних осіб — громадян, які не є суб’єктами підприємницької діяльності це звільнення не розповсюджується.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора