Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

"НАМАГАТИМЕМОСЯ ЗРОБИТИ ВСЕ ДЛЯ ТОГО, АБИ ЗБЕРЕГТИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ЦЕЙ МЕДЗАКЛАД", — ГОЛОВА РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ АНАТОЛІЙ БЕРНАШЕВСЬКИЙ ПРО СИТУАЦІЮ ЗІ СТАРОУШИЦЬКОЮ ЛІКАРНЕЮ

Дата: 25.03.2020 09:12
Кількість переглядів: 1555

Фото без описуЗ 1 квітня розпочинається другий етап реформування галузі охорони здоров’я, зокрема медицини вторинного рівня —системи  поліклінік та районних і обласних лікарень. Одним із основних принципів реформи є зміна джерел фінансування медзакладів. На практиці це означає, що якщо раніше лікарні фінансувалися за рахунок субвенції з держбюджету за кількістю ліжкомісць, то з 1 квітня вони мають заробляти на себе самі. Іншими словами, лікувальні заклади будуть отримувати кошти від Національної служби здоров’я України виключно за надані пацієнтам послуги. З переліком послуг та їхньою вартістю можна ознайомитися за посиланням https://moz.gov.ua/uploads/3/18411-pro_20200128_1.pdf#page=3.

Оскільки в процесі реформування медичні заклади із бюджетних установ перетворюються на комунальні некомерційні підприємства, то їм необхідно отримати ліцензію на провадження господарської діяльності із медичної практики. Із трьох закладів, що мають статус районних лікарень та розташовані на території Кам’янеччини, вчасно отримала ліцензію лише Кам’янець-Подільська центральна районна лікарня, а от Староушицька стикнулася з певними проблемами. Проте завдяки зусиллям представників усіх рівнів влади, які прекрасно розуміють важливість функціонування медзакладу для жителів віддалених від районного центру населених пунктів, вдалося досягти консенсусу, тож в останній момент Староушицька районна лікарня таки отримала дозвіл на надання населенню медичних послуг. Проте наданим дозволом передбачено функціонування в медзакладі лише амбулаторно-поліклінічного відділення та денного стаціонару. Це при тому, що наразі в лікарні працює поліклініка та діє терапевтичне відділення із цілодобовим перебуванням на 25 ліжкомісць, яке за новими правилами підлягає закриттю. Це, звісно, викликало обурення в працівників лікарні, котрі хвилюються як за власну подальшу долю, так і за своїх пацієнтів. Медики переконані, що таким чином лікарню хочуть довести до того, щоб закрити взагалі, а такий крок був би фатальним ударом для жителів Староушицької зони. Адже їхні пацієнти — це люди в більшості похилого віку, яким дуже важко,  а в окремих ситуаціях неможливо, зранку добиратися на процедури на денний стаціонар, а потім ввечері повертатися додому.

— Цей медзаклад обслуговує жителів не лише Старої Ушиці, а й Чабанівки, Гути-Чугорської, Колодіївки, Подільського, Нефедовець, загалом близько 7 тисяч осіб, -  зазначає голова Староушицької об’єднаної територіальної громади Анатолій Тимчук. – Враховуючи віддаленість нашої округи від міста, лікарня нам дуже і дуже потрібна. Тож на місцевому рівні намагатимемося зробити все від нас залежне, щоб її зберегти. Хоча те, в якому форматі вона діятиме, залишається під питанням.

— Найголовніше нині те, що ми таки змогли отримати ліцензію для цієї лікарні, — коментує  ситуацію голова райдержадміністрації Анатолій Бернашевський. — Це є відправною точкою. Завдяки цьому медзаклад буде діяти. А от над тим,  в якому форматі це буде відбуватися, доведеться добре подумати. Якщо лікарня зможе пристосуватися до нових реалій і зароблятиме на себе, тоді можна буде говорити й про розширення. Але нині з певністю можу сказати, що ми будемо намагатися зробити все, щоб зберегти для людей цей медзаклад. Першим кроком наразі має бути проведення розрахунків, аби ми мали економічне обгрунтування для тих чи інших дій. І вже опісля можна буде приймати рішення. Ситуацію ускладнює те, що досі жодних фінансових розрахунків не було зроблено та не було надано реальних статистичних даних щодо кількості пацієнтів лікарні. Тож перед тим, як приймати будь-яке рішення, слід зробити глибокий аналіз всіх складових.

У контексті нагадаємо,  що згідно із рішенням комісії ТЕБ та НС Староушицьку лікарню визначено місцем обсервації для громадян, які контактували з особами, хворими на коронавірусну інфекцію. Наголошуємо, що перебуватимуть там здорові люди. Громадян із підозрою на COVID-19 доставлятимуть до Хмельницької обласної інфекційної лікарні.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора