Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ГОЛОВА ДЕРЖЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ТА МІНІСТР ЕНЕРГЕТИКИ ЛИТВИ ОБГОВОРИЛИ ЗДОБУТКИ ТА НАСТУПНІ ПРІОРИТЕТИ СПІВПРАЦІ УКРАЇНИ ТА ЛИТВИ У "ЧИСТІЙ" ЕНЕРГЕТИЦІ

Дата: 30.08.2019 13:25
Кількість переглядів: 340

Фото без описуГолова Держенергоефективності Сергій Савчук під час зустрічі із Міністром енергетики Литви Жигімантасом Вайчюнасом та Послом Литви в Україні Марюсом Януконісом розглянули напрацювання та подальші актуальні напрями партнерства двох країн у відновлюваній енергетиці у рамках укладеного Меморандуму про співпрацю у 2017 році.

Зокрема, Литва – стратегічно важливий для України партнер у розвитку «чистої» енергетики. Так, за даними «Eurostat», Литва досягла своєї національної мети – 23 % «зеленої» енергії до 2020 р. і вже у 2017 р. ця частка становила більше 25 %.

«При цьому, серед першочергових напрямів співпраці України та Литви – розвиток біоенергетики для заміщення споживання газу», - повідомив С.Савчук.

Як відомо, у Литві після запуску біржі «Baltpool» (https://www.baltpool.eu) частка біомаси, придбаної через неї, зросла із 1% у 2013 р. до 95% у 2017 році.

У результаті вже у 2018 р. близько 70% енергії у централізованому теплопостачанні Литви вироблено саме із біомаси.

«Тож, беручи за основу успішний досвід Литви у генерації тепла із біомаси та принципи роботи «Baltpool», ми розробили законопроект щодо запровадження прозорої та конкурентної електронної системи торгівлі твердим біопаливом в Україні», - наголосив Голова.

Також під час зустрічі сторони обговорили інші законодавчі зміни, спрямовані на розвиток «зелених» проектів в Україні. Особливу увагу приділено питанню запуску аукціонів.

Водночас, литовські компанії вже активно працюють на українському ринку.

Фото без описуНаприклад, за участю провідного литовського виробника сонячних панелей «SoliTek» (https://solitek.eu) на даху Посольства Литви в Україні встановлено 11 кВт СЕС. Таким чином, Посольство стало першою дипломатичною установою, яке буде використовувати «чисту» електроенергію для своїх потреб.

Крім цього, у м. Вільногорськ (Дніпропетровська область) литовська компанія «BOD GROUP» (https://www.bod.lt) встановила СЕС потужністю 2 МВт, яка буде використовувати інноваційну систему трекерів для відстеження позиції сонця. Нова технологія дозволить виробляти на 40% більше електроенергії, ніж звичайна СЕС.

Загалом, за підсумками зустрічі сторони домовилися продовжити взаємовигідну співпрацю та опрацювати наступні питання:

- шляхи запровадження спільних механізмів фінансування підготовки «зелених» проектів;

- обмін досвідом щодо програм підтримки домогосподарств у використанні відновлюваних джерел енергії, зокрема, щодо встановлення СЕС;

- залучення литовських компаній на український ринок для запуску проектів із виробництва тепла для заміщення газу.

Управління комунікації та звязків з громадськістю Держенергоефективності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора