Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відділ у Кам’янець-Подільському районі  Міськрайонного управління у Кам’янець-Подільському районі та м.Кам’янці-Подільському Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області інформує:

Дата: 06.12.2018 08:56
Кількість переглядів: 1900

 

Відділ у Кам’янець-Подільському районі 

Міськрайонного управління у Кам’янець-Подільському районі та м.Кам’янці-Подільському Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області інформує:

 

Фото без описуНа виконання наказу Держгеокадастру від 01 жовтня 2018 року №146 «Про затвердження плану заходів з участі у проведенні у 2018 році Всеукраїнського тижня права», протягом 10-14 грудня в рамках проведення Всеукраїнського тижня права, відділом надаватиметься безоплатна правова допомога з питань реалізації державної політики у сфері земельних відносин в зв’язку з чим надаємо відповіді на найбільш розповсюджені питання громадян та новини земельного законодавства.

 

Присвоєння кадастрового номера в  державних актах на землю «Старого зразка»

 

Державні акти на право власності на земельну ділянку, видані до 2002 року (так звані державні акти «старого зразка»), не містили інформації щодо кадастрового номера земельної ділянки, а тому таким земельним ділянкам кадастрові номери присвоєні не були.

Кадастровий номер земельної ділянки – це індивідуальний цифровий код (номер) земельної ділянки, що не повторюється на всій території України, присвоюється земельній ділянці з метою її ідентифікації та зберігається за нею протягом усього часу існування такої ділянки.

         Зверніть увагу! Незалежно від того, що державні акти «старого зразка» не містять інформації щодо кадастрового номеру, вони вважаються дійсними до того часу, поки за бажанням чи за необхідністю власник не замінить їх на нові.

 Проте при продажу землі, оформленні спадщини, іншому відчуженні земельної ділянки, тощо, виникають проблеми у зв’язку з відсутністю кадастрових номерів земельних ділянок у державних актах «старого зразка», адже за новими вимогами кадастровий номер є обов’язковою умовою для продажу, дарування, оформлення спадщини щодо земельної ділянки та здійснення інших юридичних дій, пов’язаних із земельною ділянкою.

         Відповідно до статті 132 Земельного кодексу України угоди про перехід права власності на земельні ділянки повинні містити кадастровий номер земельної ділянки. Згідно з частиною 6 статті 120 Земельного кодексу України істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з набуттям права власності на ці об'єкти.

 Присвоєння кадастрових номерів на вже приватизовані земельні ділянки при існуючому державному акті «старого зразка» відбувається на підставі технічної документації із землеустрою, а також внесенням відомостей про земельну ділянку до бази даних автоматизованої системи державного земельного кадастру.

 Для вирішення питання щодо присвоєння кадастрового номера земельній ділянці власнику або набувачу права на земельну ділянку необхідно оформити технічну документацію із землеустрою, розробником якої є ліцензовані юридичні або фізичні особи (підприємці) виконавці землевпорядних робіт.  В подальшому така документація перевіряється територіальними органами Держгеокадастру та є підставою для внесення відомостей про земельну ділянку до бази даних автоматизованої системи державного земельного кадастру.

Власнику ділянки або набувачу права на земельну ділянку  при цьому надається Витяг з державного земельного кадастру з інформацією про її кадастровий номер.

 

Власників та користувачів земель сільськогосподарського призначення просимо

звернуту увагу, що з 1 січня 2019 року вступає в дію  Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогоспо-дарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні».

 

Даним Законом врегульовано використання нерозподілених та невитребуваних земельних ділянок і земельних часток (паїв), визначено особливості використання та розпорядження землями, що залишилися у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства.

 

 

 

Звертаємо увагу громадян, що у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Така невитребувана земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради (у разі необхідності формування) за заявою відповідної ради на підставі рішення суду передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.

Крім того даним законом визначено, що з 1 січня 2019 року землі колективних сільськогосподарських підприємств, що припинені (крім земельних ділянок, які на 1 січня 2019 року перебували у приватній власності) вважаються власністю територіальних громад, на території яких вони розташовані (внесено зміни в пункт 21 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України).

Більш детальну інформацію можна отримати в Відділі у Кам’янець-Подільському районі  Міськрайонного управління у Кам’янець-Подільському районі та м.Кам’янці-Подільському Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області за адресою м.Кам’янець-Подільський, вул. Першотравнева,1. тел. 3-07-60.

 

Заступник начальника управління - начальник відділу у Кам’янець-Подільському районі

Базишин О.В.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора