Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

НАСЛІДКИ ІНФАРКТУ ЧИ ІНСУЛЬТУ: КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ ВЕТЕРАНУ ЗА СТАЦІОНАРНОЮ РЕАБІЛІТАЦІЄЮ?

Дата: 23.07.2024 11:10
Кількість переглядів: 27

Фото без описуВетерани та ветеранки після інсульту чи інфаркту можуть потребувати реабілітації. Цей процес може бути складним і довготривалим. Його ефективність, інтенсивність і період реабілітації залежать від ряду факторів. Зокрема, від ступеня ураження, часу початку відновлення, віку пацієнта та його психоемоційного стану тощо. Реабілітація таких пацієнтів має починатись якомога раніше. Ще в гострому періоді, одночасно з наданням медичної допомоги.

Реабілітація в гострому періоді покривається Програмою медичних гарантій та передбачена в пакетах “Медична допомога при інсульті” та “Медична допомога при інфаркті”. Окреме направлення на послуги з реабілітації під час лікування не потрібне.

Після гострого періоду захворювання пацієнта можуть направити на отримання реабілітаційної допомоги амбулаторно або стаціонарно. Програма медичних гарантій покриває надання як одного виду реабілітації, так і кількох одночасно: нейрореабілітації та/або ортопедичної реабілітації, та/або кардіо-респіраторної реабілітації та ін.

Кардіо реабілітація є важливою частиною лікування та запобіганні серцево-судинних захворювань і допомагає пацієнтам повернутися до активного та здорового життя після інфаркту міокарда. Завдяки нейрореабілітації після перенесеного інсульту можливе значне відновлення втрачених навичок і функцій пацієнта.

Послуги з відновлення надають мультидисциплінарні реабілітаційні команди. Реабілітаційна допомога є повністю безоплатною для ветеранів і ветеранок, оскільки покриваються НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій за пакетами “Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах” та “Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у амбулаторних умовах”.

Для проходження амбулаторної реабілітації потрібне електронне направлення від лікаря первинної ланки або лікуючого лікаря.

Пройти реабілітацію в межах стаціонарного пакету пацієнт може за електронним направленням лікуючого лікаря, зокрема, лікаря фізичної та реабілітаційної медицини. Також послуга безоплатна у випадку переведення пацієнта з одного медичного закладу чи клінічного підрозділу до іншого.

Після отримання електронного направлення на стаціонарну чи амбулаторну реабілітацію – ветеран/ветеранка може самостійно обрати медичний заклад, в якому бажає отримати відповідні послуги. Головна умова, щоб лікарня мала укладений договір з НСЗУ на відповідний пакет медпослуг.

Пацієнтам ветеранам та ветеранкам під час реабілітації у стаціонарних умовах гарантовано такі безоплатні медичні послуги:

- реабілітаційне обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини, іншими спеціалістами та фахівцями з реабілітації;

- складання індивідуального реабілітаційного плану та програми реабілітаційної терапії;

- моніторинг клінічного стану і коригування реабілітаційного плану за потреби;

- лабораторні та інструментальні обстеження (розгорнутий клінічний аналіз крові, глюкоза в цільній крові або сироватці крові, ЕКГ, УЗД, електронейроміографія тощо);

- консультації лікарів інших спеціальностей;

- надання реабілітаційної допомоги одночасно за кількома напрямами;

- цілодобовий медсестринський догляд;

- психологічна допомога;

- своєчасне знеболення на всіх етапах реабілітації.

- лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я, а також – закуплені за рахунок інших програм;

- харчування в стаціонарних умовах та (у разі потреби) забезпечення харчовими продуктами для спеціальних медичних цілей.

Про послуги з реабілітації в амбулаторних умовах після інфаркту чи інсульту докладно розповімо в наступних дописах.

Нагадаємо, Програма медичних гарантій є універсальною і має на меті забезпечити всіх громадян доступними та якісними медичними послугами, незалежно від соціального статусу чи місця проживання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора