Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ВІДБУЛИСЯ МІЖОБЛАСНІ УРОЧИСТОСТІ З НАГОДИ 100-РІЧЧЯ ПРОГОЛОШЕННЯ АКТУ ЗЛУКИ ТА ДНЯ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

Дата: 22.01.2019 17:47
Кількість переглядів: 1160

Фото без опису22 січня 1919 року, рівно 100 років тому, на Софійському майдані в Києві було проголошено Акт Злуки між Українською Народною Республікою та Західно-Українською Народною Республікою. Передували цьому події не менш важливі – проголошення незалежності спочатку УНР, а потім ЗУНР у 1918 році, які й утворили в січні 1919-го незалежну соборну Україну.

Проголошення соборності мало дуже важливе історичне значення для українського народу. Це стало історичним актом об’єднання українських земель у єдину державу, основоположною подією для новітнього українського державотворення. Акт Злуки увінчав прагнення українців, століттями розділених і поневолених різними імперіями, жити у своїй єдиній європейській державі.

Фото без опису22 січня з нагоди Дня Соборності України та на відзначення 100-ї річниці від дня проголошення Акту Злуки на мосту через річку Збруч між селом Гуків, що на Чемеровеччині, та селищем Скала-Подільська Борщівського району Тернопільської області відбулися міжобласні урочистості. У них взяли участь представники районів та ОТГ Хмельниччини, в тому числі й делегація Кам’янеччини в складі голови райдержадміністрації Василя Сукача, першого заступника голови Маріанни Великохатько, представників відділів та управлінь райдержадміністрації, об’єднаних територіальних громад та громадськості району.

Хмельниччину на урочистостях представляли голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий та голова обласної ради Михайло Загородний.

Фото без описуВ рамках урочистостей представники Тернопільщини та Хмельниччини зустрілися на мосту через річку Збруч, яка на початку ХХ століття розділяла ЗУНР та УНР, утворивши при цьому 50-тиметровий  прапор України як символ єднання.

Далі святкова хода рушила до Пам’ятного Хреста легендарному генерал-хорунжому УПА  Роману Шухевичу, де вище духовенство Тернопілля та Хмельниччини здійснили богослужіння, під час якого молилися за упокій загиблих воїнів та мир в Україні.

На знак того, що українці – єдиний соборний народ, представники Тернопільської та Хмельницької областей обмінялися пам’ятними подарунками.

 Фото без описуПродовжили урочистості святковий концерт за участю самодіяльних колективів сусідніх областей та танцювальний флешмоб.

З нагоди відзначення сотої річниці проголошення Акту Злуки між УНР та ЗУНР було встановлено рекорд України за найбільшою кількістю державних прапорів, що зібрані в одному місці. Цього дня на березі Збруча майоріло   2,5 тисячі стягів.

 

Окрім того, на майданчику діяло ярмаркове містечко, де можна було подивитися на витвори народних майстрів та придбати пам’ятні сувеніри.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора