НЕБЕЗПЕКА «ТИХОГО ПОЛЮВАННЯ»
НЕБЕЗПЕКА «ТИХОГО ПОЛЮВАННЯ»
Тихим полюванням або ще полюванням без пострілів називається збирання грибів, під час якого людина відпочиває тілом і душею. Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним . Але й воно може бути небезпечним: збираючи гриби, люди наражаються на небезпеку, ризикуючи вкинути до кошика гриба мутанта чи просто отруйного. Кожного року в Україні реєструються випадки отруєння грибами. Серед них - діти. Люди свідомо ризикують і власним життям, і життям своїх близьких, пригощаючи їх грибними стравами.
В 2017 році закінчення грибного сезону в Україні відзначилося збільшенням випадків отруєнь дикорослими грибами. Найбільша кількість отруєнь припало на вересень минулого року. Було зареєстровано 157 випадків харчових отруєнь, що викликані дикорослими грибами, з кількістю постраждалих 242 особи (з них 13 летальних). Серед потерпілих зареєстровано 43 дитини (5 з яких померло). Всі випадки були зареєстровані у побуті.
В Україні в цьому році отруїлися грибами 174 людини, 11 з них померли.
Найбільша кількість отруєнь була пов’язана з вживанням сироїжок (53 постраждалих), які раніше вкрай рідко були причиною отруєнь. Багато отруєнь було викликано грибами, які потерпіли називали «схожими на їстівні» аж до білих грибів, цей феномен можна розглядати, як повне незнання дикорослих грибів. В минулі роки найчастіше смертельні випадки були пов'язані з помилковим вживанням замість їстівних та умовно їстівних грибів блідої поганки. В цьому році причиною летальних випадків стали, крім блідої поганки, сироїжки, печериці, зморшки та невідомі гриби Якщо раніше отруєння були пов’язані переважно з отруйними грибами, то тепер спектр грибів значно розширився, на що треба звернути серйозну увагу.
Також треба особливо зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. І вживання їстівних грибів, іноді закінчується трагічно — грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.
Основними причинами отруєння грибами є:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно-їстивних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстивних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Найдієвіша порада, яка повністю вбереже від отруєння грибами, – це відмова від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині. Абсолютно протипоказано вживання грибів для дітей до 12 років, жінок в період вагітності і грудного вигодовування, людей похилого віку.
Для попередження отруєння грибами необхідно:
- купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), уникати покупки на стихійних ринках;
- збирати і купувати тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні;
- не збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- не збирати старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, невідомих грибів, грибів з ушкодженою ніжкою, в’ялих, червивих або покритих слизом;
- не куштувати сирі гриби на смак.
Звертаємо Вашу увагу!
Що всі продукти харчування, які продаються на стихійних ринках, несуть загрозу здоров’ю населення і можуть спричинити спалахи інфекційних захворювань.
Начальник Кам’янець-Подільського
міськрайонного управління
Головного управління
Держпродспоживслужби в Хмельницькій області ЛАВСЬКИЙ А.Й.