Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

МІНІСТР У СПРАВАХ ВЕТЕРАНІВ УКРАЇНИ ЮЛІЯ ЛАПУТІНА РОЗ’ЯСНИЛА ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ УХВАЛЕНОГО ЗАКОНОПРОЄКТУ №9141, ЯКИЙ СПРОЩУЄ НАДАННЯ СТАТУСУ УБД

Дата: 13.11.2023 09:20
Кількість переглядів: 81

Фото без описуМіністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна у прямому ефірі національного телемарафону “Єдині новини” розповіла про те, що зміниться у процесі отримання статусів учасника бойових дій (УБД), члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, особи з інвалідністю внаслідок війни.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла в цілому законопроєкт №9141 “Про внесення змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. В його опрацюванні приймали участь фахівці Мінветеранів.

Головне нововведення — заяву (звернення) для отримання статусу учасника бойових дій можна подати в електронній формі. А повний пакет документів збирати не обов'язково — усі необхідні дані витребовуються в уповноваженого органу або в особи у рамках міжвідомчої взаємодії суб'єктів владних повноважень в чітко встановлений строк.

“Прийнятий Закон значно спрощує процедуру надання статусу УБД, робить її менш бюрократизованою завдяки цифровізації багатьох процесів. Простою мовою, військовослужбовець вже не повинен доводити своє право на отримання статусу УБД, – розповіла Юлія Лапутіна. – Достатньо подати заяву в електронній формі із зазначенням особистих даних, а відповідна Комісія з надання статусів самостійно витребуватиме всі необхідні документи про військовослужбовця з державних реєстрів. Після подачі заяви Захисник чи Захисниця у встановлений термін отримає відповідь з рішенням про надання статусу”.

Отже, основними новелами прийнятого Закону є:

- можливість подати до комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій заяву (звернення)  засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг та/або Єдиного державного реєстру ветеранів війни;

- можливість у заяві зазначити лише особисті відомості, необхідні для надання статусу УБД (перевірка їх достовірності покладається на комісію з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій), або додати копії відповідних документів (за наявності);

- за відсутності документів (відомостей) обов’язок їх витребувати в уповноваженого органу не пізніше ніж через п’ять календарних днів (з дати надходження заяви) покладено на згадані комісії;

- обов’язок уповноваженого органу не пізніше ніж через 15 календарних днів з дати надходження такого запиту надати запитувані документи (відомості) або повідомити обґрунтовану причину їхньої відсутності;

- не пізніше ніж через 10 календарних днів після отримання відповіді на запит комісія з питань розгляду матеріалів про надання статусу учасника бойових дій приймає рішення про надання відповідного статусу.

“Простими словами, Закон встановив термін для витребування необхідних документів у відповідних органів та установ, і вони просто зобов'язані надати їх у встановленні терміни. Дякую профільному парламентському Комітету та усім народним депутатам за підтримку цього важливого закону”, – наголосила Юлія Лапутіна.

Для повноцінної реалізації прийнятого законопроєкту найближчим часом будуть розроблені та ухвалені Урядом відповідні підзаконні акти.

Очільниця Мінветеранів також повідомила, що міністерство в межах реалізації нової державної ветеранської політики працює над осучасненням систем пільг та гарантій для учасників бойових дій відповідно до реальних потреб сьогодення.

“Наші Захисники і Захисниці – це переважно молоді люди 19 - 49 років, які потребуватимуть сучасних дієвих інструментів для реінтеграції у цивільне життя та власного розвитку. Наразі напрацьовуємо відповідні зміни до чинного законодавства, розробляємо ефективні програми  для ветеранів та їхніх родин”, – зазначила Юлія Лапутіна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора