Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЛЕГАЛЬНА ЗАРОБІТНА ПЛАТА — ОСНОВА ЩАСЛИВОГО СЬОГОДЕННЯ ТА МАЙБУТНЬОГО

Дата: 19.04.2023 14:03
Кількість переглядів: 64

Фото без описуГоловне управління ДПС у Хмельницькій області нагадує, що оформлення трудових відносин роботодавцями з найманими працівниками – це забезпечення соціальних гарантій громадян та надходжень до бюджету. 

Лише офіційно оформлений найманий працівник має трудові права й соціальні гарантії. Трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні, допомогу у разі нещасного випадку на роботі, пільги, якщо є малолітні діти. Всього цього позбавлені незадекларовані працівники.

Незадекларована праця сприяє створенню та існуванню недобросовісної конкуренції щодо тих суб’єктів господарювання, які у повному обсязі забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників. 

Негативні наслідки використання нелегальної праці існують і для роботодавців:

-  допуск працівника до роботи без укладання з ним трудового договору є грубим порушенням законодавства про працю та тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу;

-  ухилення від сплати податків шляхом використання нелегальної найманої праці підлягає фінансовій, адміністративній та кримінальній відповідальності;

-  роботодавець наражає себе на небезпеку натрапити на недобросовісних, безвідповідальних працівників, внаслідок дій яких може понести фінансові втрати.

Незадекларована праця наносить шкоду державі. Неформальна економіка і незадекларована праця обмежують можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, сприяють ухиленню від сплати податків, зменшують надходження до державного і місцевих бюджетів. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора