Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ОДНОРАЗОВЕ (СПЕЦІАЛЬНЕ) ДОБРОВІЛЬНЕ ДЕКЛАРУВАННЯ — ЦИВІЛІЗОВАНА ЛЕГАЛІЗАЦІЯ АКТИВІВ

Дата: 01.07.2022 10:32
Кількість переглядів: 214

Кам'янець-Подільська ДПІ  ГУ ДПС У Хмельницькій області нагадує,  що з 21.07.2021 набрав чинності Закон України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (далі – Закон № 1539).

Нормами Закону № 1539 передбачена можливість цивілізованої легалізації активів, з яких не були сплачені податки. Так, громадяни, які мають розміщені на території України та/або за її межами активи, що належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, мають право подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію (далі – одноразова декларація). Одноразове (спеціальне) добровільне декларування здійснюється до 01 вересня 2022 року. Саме протягом цього періоду громадяни зможуть подати одноразову декларацію до Державної податкової служби України (далі – ДПС), яка подається виключно в електронному вигляді.

Задекларувавши активи, декларант повинен буде сплатити збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір), розмір якого значно менше ніж встановлений законодавством податок на доходи фізичних осіб (18 %). Загальна ставка одноразового збору становить 5%, для закордонних активів – 9%, для активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики – 2,5%.

Склад та обсяг активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізичною особою права на подання одноразової декларації вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства і не здійснюються нарахування та сплата Збору, становлять:

- активи (крім нерухомості та транспортних засобів), сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч грн;

- квартира/квартири, загальна площа якої/яких не перевищує сукупно 120 квадратних метрів;

будинок/будинки загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 квадратних метрів;

- технічні споруди до 60 квадратних метрів;

- земельні ділянки в межах норм безоплатної приватизації;

- один транспортний засіб особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб i більше, включаючи водія, легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тисячі кубічних сантиметрів та/або середньоринковою вартістю понад 400 тисяч гривень, мотоцикла із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літака, гелікоптера, яхти, катера), право власності на який було зареєстровано відповідно до законодавства України станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування.

 

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування (презентація)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора