Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПОЛІОМІЄЛІТ: СИМПТОМИ ТА НАСЛІДКИ ЗАХВОРЮВАННЯ

Дата: 22.02.2022 10:37
Кількість переглядів: 317

Фото без описуПоліомієліт повернувся в Україну. Найбільш вразливі до поліомієліту — діти до 6 років. В окремих випадках заразитися також можуть невакциновані дорослі.

Поліомієліт викликає через поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Поліовірус поширюється непомітно і швидко, і дуже часто - через відсутність будь-яких симптомів у більшості інфікованих.

Якими є симптоми поліомієліту?

Рухові розлади: сильний біль в уражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутись за кілька годин. Невиліковний параліч — найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. 

Грипоподібні симптоми: лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання, — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус поширюється найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.

Жодних симптомів: без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків. У такому разі вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, оскільки присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції залишається непоміченою.

Може розвиватися пост-поліомієлітний синдром: діти, які, здається, повністю вилікувалися, можуть відчувати нові м’язові болі, слабкість або параліч у дорослому віці через десятки років після первинного захворювання.

Поліомієліт може загрожувати великій кількості невакцинованих або не повністю вакцинованих дітей невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. 

Не будьте байдужими до майбутнього своїх дітей! Зробіть щеплення від поліомієліту!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора