Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ: ЦЕ МОЖЕ ТРАПИТИСЯ З КОЖНИМ!

Дата: 18.02.2022 21:40
Кількість переглядів: 418

Торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні та багатьох інших країнах. Стаття 149 Кримінального Кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3-х до 15-ти років

Протидія торгівлі людьми - система заходів, спрямованих на подолання торгівлі людьми шляхом її попередження і боротьби з нею та надання допомоги і захисту особам, які постраждали від торгівлі людьми.

Процедура встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми - комплекс заходів, під час яких уповноважена особа на підставі отриманої інформації та її аналізу порівнює елементи вчиненого щодо особи діяння з визначенням торгівлі людьми, оцінює ймовірність вчинення щодо особи такого діяння та робить висновок, що така особа є особою, яка постраждала від торгівлі людьми;

Реабілітація особи, яка постраждала від торгівлі людьми - комплекс медичних, психологічних, соціальних, юридичних та інших заходів, спрямованих на відновлення фізичного і психологічного стану та соціальних функцій особи, яка постраждала від торгівлі людьми;

Торгівля людьми може відбуватись у різних формах: вербування, перевезення, передача, продаж, використання в порнобізнесі, примус до заняття проституцією, залучення до злочинної діяльності, насильницьке донорство, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу, використання шантажу, погроз, насильства.

За оцінками Організації об’єднаних націй, проблема транснаціональної злочинності, пов’язаної з торгівлею людьми, має глобальний характер і стоїть на третьому місці після торгівлі зброєю та наркотиками.

Складна економічна ситуація в Україні, високий рівень безробіття та низька якість життя населення і далі змушують громадян шукати роботу за кордоном. Як свідчить практика, найуразливішою категорією людей, які страждають від цього злочину, є жінки та діти.

Найпоширенішими злочинами такого роду для України є сексуальна експлуатація, насильство, жорстоке поводження з дітьми, використання праці дітей. За даними Міжнародної організації з міграції, в Україні зростає кількість жертв трудової експлуатації.

Управлінням соціального захисту населення Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації було сформовано та надіслано  5 пакетів документів до національної соціальної сервісної служби України для надання цим особам статусу постраждалих від торгівлі людьми та надання одноразової допомоги.

Національною сервісною службою України прийнято рішення, щодо встановлення статусу осіб, яки постраждали від торгівлі людьми та виплачено матеріальну  допомогу .

Просимо всіх, хто потрапив у ситуацію торгівлі людьми, або тих, кому це відомо - не мовчіть!  І не забувайте, що ви не тільки захищаєте себе, а й допомагаєте вжити заходів для попередження таких злочинів та притягнення до відповідальності зловмисників.

Якщо Ви стали жертвою торгівлі звертайтесь за телефонами:

Управління соціального захисту населення Кам’янець-Подільської  районної державної адміністрації: (03849)9-13-94;

БФ «КСЕНА» (Хмельницький): (067)223-41-85; : (066)826-70-17.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора