Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

29 СІЧНЯ — ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

Дата: 29.01.2022 14:27
Кількість переглядів: 649

Фото без описуСьогодні в Україні відзначається День пам’яті Героїв Крут —  юних захисників Української Народної Республіки, студентів Університету імені Святого Володимира та гімназистів Київських гімназій, які 29 січня 1918 року вступили в нерівний бій із більшовицькими військами під станцією Крути.

Невеликий загін кількістю всього 6 сотень осіб з боку Української Народної Республіки виступив проти Червоної армії Радянської Росії, яка значно перевищувала своїх супротивників числом, бойовим потенціалом та досвідом. Тим більш вражаючим та героїчним є результат цього бою.

Бій під Крутами тривав близько 10 годин і завершився переконливою перемогою українських військ. І хоч в загальному підсумку патріотичні сили так і не змогли зберегти українську державність, на початок 1918 року цей переможний бій дав  змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував на той момент молоду Українську республіку.

Герої Крут завдяки власній мужності та самопожертві зуміли протистояти значно більшій кількості ворогів та стали одним із символів боротьби українського народу за незалежність.

Цей бій став прикладом мужності, героїзму та істинного патріотизму. І скільки б не минуло часу, пам’ять про Героїв Крут, які віддали свої молоді життя заради ідей вільної і незалежної України, назавжди залишиться в серцях  українців.

Пам’ятаємо та пишаємося нашою історією, яку творили звичайні люди — студенти, робітники, солдати. Проте завдяки своїй відвазі, силі духу та вірі в Україну і свій народ вони стали прикладом для багатьох поколінь українців, героями на усі часи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора