Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ДОВІДНИК БЕЗБАР’ЄРНОСТІ

Дата: 19.10.2021 17:13
Кількість переглядів: 376

Ми всі є невід’ємною частиною суспільства, в якому всім має бути комфортно незалежно від статі, віку, фізичних та інших особливостей, де кожному забезпечені однакові права, де враховуються інтереси різних груп та індивідів, де всі залучені до активного громадянського і культурного життя та приносять користь.

Безбар’єрна країна – це не відокремлена територія зі специфічними умовами для окремих людей і не сукупність вибіркових норм і правил. Це новий, вдосконалений формат співіснування рівних між собою людей, модель суспільства, в основі якої лежить соціальний егалітаризм – без обмежень, але з широким колом можливостей для кожного.

Кінцева мета – не навчити пристосовуватись і долати бар’єри, а створити повністю вільний від них простір. Розбудувати зручну, комфортну, зрозумілу та функціональну систему для всіх без виключення.

Тема безбар’єрності є актуальною для кожного, а тому повинна бути видимою, обговорюваною та підтримуватись тими, хто має політичну вагу. Важливими крокам у цьому напрямку стали запуск ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» і розроблення Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, що стосується освіти, роботи, соціального та культурного життя, для її реалізації.

Поняття безбар’єрності має бути зрозумілим для кожного. Пояснювати його треба не складними чи чиновницькими термінами, а близькими для кожного прикладами. Саме для цього розроблений «Довідник з безбар’єрності»

«Довідник безбар’єрності» – проект з відкритим кодом, доступний для використання та цитування, який також можна доповнювати. Над ним працювали правозахисники, психологи, батьки, які виховують дітей з інвалідністю, українські та міжнародні експерти.

Що таке «Довідник безбар’єрності»?

«Довідник безбар’єрності» — це гід з коректного спілкування, у якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови. Це проєкт з відкритим кодом, створений у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

«Довідник безбар’єрності» — ініціатива і флагманський проєкт першої леді України Олени Зеленської.

Навіщо потрібен довідник?

Безбар’єрність має стати новою суспільною нормою в Україні. Це місія ініціативи. Щоб її досягти, мають відбутися великі зміни у суспільстві, воно мусить стати людиноцентричним. Такі зміни неможливі без змін у комунікації.

Мова демонструє готовність громади приймати чи виключати окремих людей та явища, демонструє ставлення до них. У комунікації приховано набагато більше сенсів, ніж нам здається. В основі безбар’єрності — увага до людської гідності. Тому важливо, як люди спілкуються між собою, які слова використовують.

Якщо суспільство починає змінювати правила спілкування, це означає, що між людьми створюються нові зв’язки, громада починає трансформуватись.

Чому це важливо?

Важливо, щоб усе, що створюється на користь безбар’єрності, від початку правильно називалося. Нові відносини всередині суспільства мають іти разом із новими правилами спілкування. Важливо зафіксувати, що відсьогодні у центрі комунікації та у центрі уваги — людина.

Чому «Довідник безбар’єрності» — проєкт з відкритим кодом?

Довідник — це продукт з відкритим кодом. Він доступний для використання та цитування у будь-яких сферах та інших проєктах.

Щобільше: його можна доповнювати. Наразі ГО «Безбар’єрність», яка надавала аналітичну та технічну підтримку проєкту, збирає усі пропозиції та зауваження, щоб опрацювати їх з експертами. Писати можна на електронну адресу service.bezbaryernist@gmail.com

Для кого цей довідник?

Довідником користуватимуться представники громадських організацій та активісти, експертна спільнота, медіа, бізнеси та сфера послуг, публічні службовці, органи місцевого самоврядування, вчителі, лікарі, соцпрацівники, активна аудиторія українців, які будуть користуватися довідником у повсякденному житті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора