Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЩЕ 2 ТИСЯЧІ ДОМОГОСПОДАРСТВ ВСТАНОВИЛИ СОНЯЧНІ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ У І КВАРТАЛІ ЦЬОГО РОКУ

Дата: 28.04.2021 08:24
Кількість переглядів: 425

Все більше українців переходять на відновлювані джерела енергії. За 1-ий квартал 2021 р. майже 2 тис. родин встановили СЕС. Для порівняння це більше, ніж за весь 2017 рік (1901 СЕСд).

Таким чином, загальна кількість сімей, які генерують і споживають електроенергію з енергії сонця, зросла на 7% і сягнула майже 32 тисяч. Сумарна потужність встановлених ними СЕС – 835 МВт.

«Статистика показує, що зацікавленість українських домогосподарств щодо «чистих» джерел енергії не вщухає. Адже власна СЕС – це реальна можливість бути незалежним від енергопостачальника, самостійно генерувати електроенергію і менше сплачувати за комірне», - прокоментував Костянтин Гура, в.о. Голови Держенергоефективності.

Окрім того, що все більше родин використовують «чисту» енергію, розвивається ринок матеріалів та послуг із встановлення СЕС. На сьогодні встановлені родинами 835 МВт – це вкладені інвестиції обсягом близько 640 млн євро.

«Важливо, що ці домогосподарства, які перейшли на електроенергію з енергії сонця, - це так звані перші проз’юмери в Україні (виробники і споживачі енергії). Така розподілена генерація є ефективною, оскільки споживання енергії відбувається у точці її генерації. Щоб і надалі сприяти розвитку цього напряму, ми розробляємо вже популярний у світі механізм – Net Energy Metering», - наголосив Юрій Шафаренко, заступник Голови Держенергоефективності.

Домогосподарства із встановленими сонячними станціями загальною потужністю 835 МВт в середньому за рік можуть виробляти близько 960 млн кВт*год електричної енергії, чого достатньо для енергозабезпечення близько 320 тис. домогосподарств.

ТОП-3 області-лідери за кількістю встановлених СЕСд:

  • Дніпропетровська – 4446 станцій загальною потужністю 122 МВт;
  • Тернопільська – 2614 станцій загальною потужністю 74 МВт;
  • Київська – 2468 станцій загальною потужністю 54 МВт;

Для усіх, хто зацікавлений використовувати «чисту» енергію, рекомендуємо ознайомитися із брошурою «Електроенергія з енергії сонця для Вашої родини», підготовленою Держенергоефективності із партнерами у рамках Проєкту ЄС Twinning «Розвиток відновлюваної енергетики»: http://saee.gov.ua/sites/default/files/Solar_energy_for_house_ua.pdf

Завантажуйте брошуру (http://saee.gov.ua/sites/default/files/Solar_energy_for_house_ua.pdf) та дізнавайтеся про:

- переваги СЕС;

- покрокову процедуру встановлення СЕС;

- орієнтовний розрахунок витрат, а також потенційної економії завдяки СЕС.

Управління комунікації та зв’язків

з громадськістю Держенергоефективності.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора