Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ КОМПЛЕКСУ ВЕСНЯНО-ПОЛЬОВИХ РОБІТ ТА ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ У ГАЛУЗІ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ

Дата: 13.04.2021 09:59
Кількість переглядів: 334

Фото без опису9 квітня 2021 року за ініціативою Департаменту розвитку промисловості та агропромислового розвитку Хмельницької ОДА проведена Zoom конференція з питань проведення комплексу весняно-польових робіт та основних проблем у галузі агропромислового комплексу області. В конференції  прийняли участь районні державні адміністрації, територіальні громади та сільськогосподарські підприємства.

Конференція відбувалася під керівництвом директора Департаменту Олега Омелянюка, за участі начальника управління аналітичного забезпечення та обліку Департаменту Вадима Конончука, завідувачки сектору сучасних технологій у рослинництві Хмельницької державної сільськогосподарської дослідної станції Жанни Молдован, начальника управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в області Володимира Івасюка.

Виступаючими наголошено на  активному  включенню в проведення посівної, адже  погодні умови цієї весни суттєво загальмували проведення всього комплексу весняно-польових робіт. Посів у цьому році пізній, тому з настанням сприятливих погодних  умов сільгосппідприємствам необхідно в короткі терміни  провести сівбу ярих культур, організувати  роботи по підживленню рослин, здійснити інвентаризацію багаторічників та здійснити ремонт травостоїв.

Зазначено, що стан посівів озимих культур виглядає не загрозливим, а контрольованим. Розвиток шкідників, хвороб, бур’янів тісно пов’язаний з агрокліматичними умовами, тому за сприятливих погодних умов, недотримання технології вирощування сільськогосподарських культур, можливі спалахи підвищеної чисельності шкідливих організмів, чого сільгосппідприємства не повинні допустити. Наголошено на обов’язковому дотриманні інструкції  по обробітку посівів.

Крім того, під час засідання директор Департаменту проінформував про Програми державної підтримки галузі агропромислового комплексу.

У 2021 році планується п’ять основних напрямів підтримки з загальним бюджетом в 4 млрд грн, а саме:

  • Часткова компенсація вартості с/г техніки вітчизняного виробництва.
  • Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів.
  • Фінансова підтримка розвитку, садівництва, виноградарства та хмелярства.
  • Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств.
  • Державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції.

Зазначено, що сьогодні діють уже три Програми, а саме по техніці, кредитах та садівництву. З положеннями цих Програм та переліком відповідних документів можна ознайомитися на сайтах Мінекономіки та Департаменту розвитку промисловості та агропромислового розвитку облдержадміністрації..

Крім основних програм підтримки, передбачається низка нових програм з бюджетом в 500 млн грн:

  • Державна підтримка страхування сільськогосподарської продукції.
  • Компенсація втрат посівів через форс-мажорні обставини.
  • Державна підтримка зрошення.
  • Підтримка органічного виробництва.
  • Державна підтримка розвитку картоплярства.
  • Державна підтримка вирощування нішевих культур (гречки).

На даний час йде розгляд і обговорення проектів постанов по цих напрямках підтримки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора