Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

МУНІЦИПАЛЬНІ ОБЛІГАЦІЇ — МАЙБУТНЄ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

Дата: 10.03.2021 15:54
Кількість переглядів: 1658

Фото без описуДецентралізаційні зміни в Україні поставили перед органами  місцевого самоврядування нові виклики, що пов’язані із завданнями у забезпеченні розвитку місцевої комунальної інфраструктури, Даний розвиток неможливий без здійснення належного фінансування.

Одним із прогресивних та перспективних шляхів покращення  стану інфраструктурних об’єктів територій місцевих громад є запровадження обігу муніципальних облігацій. В Україні – це новий напрямок  розвитку інфраструктури, який характеризується невеликим середнім обсягом випуску облігацій. Основними емітентами в Україні виступають територіальні громади міст та органів місцевого самоврядування. В 2020 році Україна увійшла до п’ятірки країн, які здійснили прорив на ринку муніципальних облігацій. В обігу знаходяться облігації, розміщені міськими радами              м. Києва, Львова, Харкова та Івано-Франківська на загальну суму 5 106,0 млн грн. Облігації місцевих позик в Україні торгуються на біржах, і обсяги біржових контрактів у 3,5 рази більші, ніж обсяг торгів корпоративними облігаціями.

Облігація - це кредитний договір приєднання, де позичальником стає емітент, а банк чи інша фінансова установа як кредитор виступає в ролі власника облігацій – інвестора, який її придбав. Емітентами може бути комунальне підприємство, якщо випускаються облігації  підприємств, або міська рада, якщо випускаються облігації місцевих позик. Інвестором може бути будь-яка фізична чи юридична особа, яка зацікавлена у реалізації проекту та одержанні доходу від володіння  облігацією. Такі облігації мають неринковий характер і дохід від них не оподатковується.  Для територіальної громади випуск облігацій є дешевшим, ніж  залучення кредитних ресурсів банку на об’єкти інфраструктури громади. Переваги є також у терміні емісії – 1-5 років, сумі випуску  від 100 до 200 млн. грн. на одну серію облігацій та ставкою 11-15% річних в залежності від терміну запозичення.

Кошти від місцевих запозичень зараховуються до бюджету розвитку міської громади і використовуються виключно на будівництво, реконструкцію  і реставрацію об’єктів виробничої, комунікаційної та соціальної інфраструктури. Витрати на обслуговування місцевих позик здійснюються з місцевих бюджетів і не можуть перевищувати 10 % витрат загального фонду упродовж будь-якого бюджетного періоду, упродовж якого планується погасити місцевий борг.

З 1 липня 2021 року випускати облігації місцевих позик зможуть не тільки міські ради, але й районні та  обласні ради.

Правові підстави для випуску муніципальних облігацій в Україні передбачені статтями 16, 71, 72, 74 Бюджетного кодексу України, статтями 26 і 70 Закону України «Про місцеве самоврядування», Постановою Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2011 року № 110 «Про затвердження Порядку здійснення місцевих  запозичень» , рішенням Національної комісії з цінних  паперів та фондового ринку від 14 червня 2018 року № 391 «Про затвердження Положення про порядок здійснення емісії  облігацій внутрішніх місцевих позик та їх обігу», зареєстрованим в Міністерстві юстиції  України 11 липня 2018 року за № 808/32260.

 

           


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора