Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ШУТНОВЕЦЬКА ТА ВИХВАТНОВЕЦЬКА АМБУЛАТОРІЇ, ЯКІ ОФІЦІЙНО БУЛИ ВІДКРИТІ МАЙЖЕ РІК ТОМУ, ТАК І НЕ ГОТОВІ ПРИЙМАТИ ВІДВІДУВАЧІВ

Дата: 04.09.2020 11:43
Кількість переглядів: 2431

Фото без описуСвоєрідним каменем спотикання для медичної галузі району стали нині дві амбулаторії загальної практики сімейної медицини — Шутновецька та  Вихватновецька. Ці заклади згідно з проєктом мали наблизити до людей якісні медичні послуги. На практиці ж виявилося все зовсім навпаки.

Офіційно амбулаторії були відкриті менше року тому. На той час їхня готовність складала близько 80%. Планувалося, що виконавець робіт виправить недоліки впродовж кількох тижнів і заклади почнуть приймати перших пацієнтів. Але цього так і не сталося.

Незважаючи на недоліки, інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю декларацію про завершення робіт підписала. Натомість Слобідсько-Кульчієвецька та Китайгородська громади відмовляються брати на баланс ОТГ незакінчені об’єкти.  Адже для того, аби потім самим усувати дефекти, потрібно виділити чималі гроші з місцевого бюджету. А без цього амбулаторії не можуть бути передані на баланс районного Центру первинної медико-санітарної допомоги або районної ради.

Фото без описуЩе в липні на ці об’єкти виїжджали перший заступник голови Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Ніна Фабіянська і директор Кам’янець-Подільського районного Центру ПМСД Станіслав Ростецький.  Тоді ж під час огляду Шутновецької амбулаторії загальної практики сімейної медицини був присутній і голова Слобідсько-Кульчієвецької об’єднаної територіальної громади Руслан Нестеров. За результатом огляду була створена комісія, до складу якої  увійшли профільні спеціалісти-працівники Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради. Вони й  склали дефектний акт. Проте недоліки, зазначені в цьому документі, не усунуті й досі.

3 вересня на території Шутновецької та Вихватновецької амбулаторій працювала мобільна робоча група в складі голови райдержадміністрації Анатолія Бернашевського, його першого заступника Ніни Фабіянської та директора Кам’янець-Подільського районного Центру ПМСД Станіслава Ростецького. Оглянувши приміщення та подвір’я, дійшли висновку, що за два місяці, що минули з часу попереднього візиту, ситуація ще погіршилася.

Фото без описуНа сходах Шутновецької АЗПСМ, якими ще практично ніхто не ходив,  вже почала відпадати плитка, а тротуарна плитка, якою вкрите подвір’я закладу, добряче просіла. Не облаштовано відливи — вода з ринвових труб витікає просто під стіни, які від того мокріють та вкриваються пліснявою й грибком. В середині приміщення відсутні витяжки, не приведені до ладу дроти, зіжмаканий лінолеум на підлозі медичних кабінетів. Нині в амбулаторії навіть немає світла, оскільки поки об’єкт не зданий в експлуатацію, за електроенергію має платити виконавець будівельних робіт. Останній оплачувати електроенергію не вважав за потрібне, тож РЕМівці її просто відключили.

Фото без описуНе продумане й облаштування вигрібної ями. Розташована вона в такому незручному місці, що при потребі заїхати до неї, щоб вичистити, немає жодної можливості.

— Така безгосподарність вражає, — зазначає голова райдержадміністрації Анатолій Бернашевський. — Недоробки видно на кожному кроці. Не за горами осінь, потім зима. Ввімкнути опалення тут ми не можемо, а через це приміщення ще більше руйнуватиметься. Отак і стоятиме, як пам’ятник грошам, що викинуті на вітер.

А кошти вкладені в будівництво чималі. Загальна кошторисна вартість Шутновецької АЗМСМ  склала 6 мільйонів 832 тисячі гривень. З них 6 мільйонів 135 тисяч надійшло з Фото без описудержавного бюджету, а 697 тисяч на умовах співфінансування виділила Слобідсько-Кульчієвецька ОТГ.

Такі ж недоліки спостерігаються і в Вихватновецькій АЗПСМ, на будівництво якої було затрачено 6 мільйонів 271 тисячу з державного бюджету та  687 тисяч на умовах співфінансування з бюджету Китайгородської ОТГ.

Тут персонал закладу навіть увійти до місця роботи не може без проблем, тому що замки належно не працюють ні на хвіртках, ні на вхідних дверях.

Ті ж дроти в стінах, відсутність замка в гінекологічному кабінеті, а в одному з приміщень взагалі —  дірка в стелі.

Фото без описуЕлектроенергії тут теж немає. З тих же причин: від’єднали за несплату. Відповідно відсутня вода, оскільки подається в приміщення насосом, який працює на електричній енергії. А для медичного закладу це вже серйозне порушення санітарно-гігієнічних норм.

— Я просто боюся думати про прихід зими та опалювального сезону, — говорить завідуючий Вихватновецькою амбулаторією Броніслав Якубовський. — Опалення в нас встановлене електричне. Немає світла — немає опалення. Більше того, з самого початку в нас неправильно були спроектовані технічні умови. Не вистачає потужності електричної проводки. Тільки вмикаємо конвектори, як зразу вибиває світло. Для того, щоб нормально функціонувала мережа подачі електроенергії, треба змінювати технічні умови. Інакше будемо мерзнути й сидіти в пітьмі.

Фото без описуЗамовником робіт та розпорядником коштів по будівництву амбулаторій є державне підприємство «Хмельницька обласна служба єдиного замовника». Його директор Андрій Колеснік зазначає, що знає про цю проблему й вже написав підряднику відповідного листа. Той в свою чергу пообіцяв найближчим часом усунути недоліки. За його словами, на це йому треба два тижні. Якщо ж за цей час роботи так і не будуть проведені, райдержадміністрація подаватиме пакет документів з цього питання  до Комітету Верховної Ради України.

Фото без опису Фото без опису

 

Фото без опису Фото без опису

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора