Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ГОЛОВА РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ АНАТОЛІЙ БЕРНАШЕВСЬКИЙ: "ЗАПРОВАДЖЕННЯ РИНКУ ЗЕМЛІ ВИРІШИТЬ БАГАТО ПРОБЛЕМ У ЗЕМЕЛЬНІЙ СФЕРІ"

Дата: 11.03.2020 15:06
Кількість переглядів: 787

Фото без опису11 березня відбулося засідання сесії Кульчиєвецької сільської ради (голова Станіслав Радавчук), в якому взяв участь голова Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Анатолій Бернашевський.

Серед питань, які були винесені на порядок денний засідання, одним із надважливих був звіт про виконання бюджету сільської ради за 2019 рік. За минулий рік дохідну частину місцевого бюджету було виконано на 133%.  Ці кошти були спрямовані на забезпечення закладів освіти та культури, встановлення освітлення, ремонт доріг тощо.  Сільська рада делегувала до районного бюджету кошти на утримання соцпрацівників (135 тисяч 800 гривень); забезпечення перевезення населення пільгових категорій (6 тисяч гривень); виконання Програми боротьби зі злочинністю (5 тисяч гривень).

Загалом роботу сільської ради голова райдержадміністрації Анатолій Бернашевський оцінив позитивно, але в той же час відзначив декілька проблемних питань, над якими виконавчому апарату слід попрацювати. По-перше, проблемним питанням залишається питання податкового боргу, сума якого наразі складає 116 тисяч гривень. Тож Анатолій Вячеславович порадив сільському голові провести роботу щодо врегулювання податкових надходжень до сільської казни та переглянути ставки з окремих видів податків.

Фото без описуАнатолій Бернашевський звернув увагу і на проблеми об’єктів соціальної сфери. Так, в громаді нагального ремонту потребують Будинок культури, бібліотеки та фельдшерсько-акушерські пункти.

У ході роботи виявилося, що в громаді наявні проблеми в земельній сфері. І найбільша з них — це занижені ставки по орендній платі за земельні частки (паї). Як зазначив Анатолій Бернашевський, згідно із земельним законодавством, нині орендна плата встановлена на рівні 3-20%. Певна частина орендарів уже піднімає орендну плату. До прикладу, філії ТОС СП «НІБУЛОН» уже виплачують своїм пайовикам орендну плату на рівні 12-16%, так само 12% від вартості землі платить власникам паїв і ТОВ «Гарант» с.Оринин. Але все ще залишаються такі, які виплачують людям по 3-4% від вартості паю. Рішенням цих проблем Анатолій Вячеславович вважає запровадження ринку землі.

— Ніхто вас не змусить продавати землю, — зазначив голова адміністрації, звертаючись до присутніх у залі депутатів, — але ринок землі змусить орендарів земель сільськогосподарського призначення рахуватися із власниками паїв. Адже щороку коефіцієнт вартості землі буде збільшуватися і підприємці на законодавчому рівні будуть змушені платити відповідного до нього. Запровадження ринку землі захистить дрібного землевласника, — наголосив Анатолій Бернашевський.

В цьому контексті Анатолій Вячеславович роз’яснив депутатам і таке явище, як інвентаризація земель, яке дасть змогу отримати будь-які дані про будь-яку ділянку землі і таким чином врегулює діяльність, пов’язану із використанням земель.

На завершення зустрічі Анатолій Бернашевський висловив сподівання на плідну співпрацю та запевнив присутніх, що районна державна адміністрація завжди відкрита для діалогу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора