Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

СЕРГІЙ САВЧУК: ДЛЯ УЧНІВ МАЛОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ ПРЕДСТАВИЛИ ПЕРЕВАГИ ГЕНЕРАЦІЇ "ЗЕЛЕНОЇ" ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ІЗ ВІТЧИЗНЯНОЇ БІОМАСИ

Дата: 21.03.2019 12:06
Кількість переглядів: 383

Фото без описуУ м.Корюківка на Чернігівщині голова Держенергоефективності Сергій Савчук разом із керівництвом компанії «Кліар Енерджі», журналістами та учнями Малої академії наук України здійснили візит на успішно діючу ТЕС на біомасі з електричною потужністю 3,5 МВт.

Станція виробляє «чисту» електроенергію, якої достатньо для забезпечення річних потреб в електриці близько 3 тис. домогосподарств.

При цьому, ефективно використовується вітчизняна місцева сировина, а саме – відходи деревообробної промисловості.

Встановлення ТЕС також дозволило створити нові робочі місця та забезпечити надходження у місцевий бюджет близько 12 млн грн податків у рік.

Крім цього, варто зауважити, що подібні проекти можуть брати участь у балансуванні ринку електроенергії, який сьогодні досить швидко наповнюється СЕС і ВЕС.

Загальний обсяг інвестицій у ТЕС, встановлену компанією «Кліар Енерджі» (https://clearenergy.ua), склав близько 8 млн євро. З них частина –  це капіталовкладення європейських партнерів.

Як відомо, активізувати інвесторів у цій сфері вдалося завдяки ефективним законодавчим стимулам, що розроблено спільно з Держенергоефективності та прийнято Парламентом. Зокрема, мова йде про:

  • привязаний до курсу євро «зелений» тариф;
  • підвищений «зелений» тариф на електроенергію із біогазу та біомаси до 12,4 євроцентів/кВт*год;
  • можливість укладання довгострокових договорів на закупівлю/продаж «чистої» електроенергії.

Також С. Савчук нагадав про необхідність широкого впровадження біоенергетичних  проектів, адже для цього є значний ресурсний потенціал (агровідходи, енергокультури, сміття).

Особливу увагу учнівської молоді С.Савчук звернув на перспективи роботи саме у сфері «чистої» енергетики.

«Так, провідні країни світу (Китай, США, Німеччина та інші) інвестують мільярди доларів в «зелені» проекти. Ринок наповнюється інноваціями. Водночас зростає попит на висококваліфікованих фахівців у цій сфері», - повідомив Голова.

«Тому закликаю молодь досліджувати можливості «зеленої» енергетики. Це перспективна галузь, де можна використати свої знання та ідеї для розробки інноваційних рішень та технологій для енергонезалежності країни», - наголосив С.Савчук.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора