Кам’янець-Подільська
Районна Державна Адміністрація
Кам’янець-Подільський район, Хмельницька область

ПРОФІЛАКТИКА ГРИПУ

Переглядів: 1012

Грип – вірусне захворювання, яке має важкий перебіг та від якого,  на жаль, ніхто не застрахований. З настанням холодів ймовірність зараження зростає в рази, адже люди проводять у теплих, сухих і мало провітрюваних приміщеннях все більше часу.

Сильний озноб, головний біль і світлобоязнь, різке підвищення температури до 38-40 градусів, ломота в тілі – все це типова симптоматика грипу. В середньому хвороба дає свої симптоми на 2-3 день після інфікування. Слід зазначити, що єдиним джерелом передачі вірусу є хвора людина. Захворіти на грип через те, що ви змерзли або промокли, неможливо.

Щоб запобігти виникненню хвороби, потрібно:

  • під час епідемії грипу обмежити відвідування місць з великим скупченням людей;
  • обов’язково мити руки з милом після вулиці;
  • зробити щеплення від грипу;
  • частіше гуляти на свіжому повітрі; не чіпати ніс, обличчя та очі немитими руками;
  • займатися фізкультурою.

Якщо у вас вже з’явилися перші ознаки грипу, ви можете в домашніх умовах дотримуватися таких простих правил:

Пийте якомога більше рідини. Як тільки вам здалося, що у вас починається грип, намагайтеся якомога більше вживати рідини – це перші ліки від застуди. Чаї, компоти, відвари з трав і навіть звичайна вода допоможуть боротися вам із сухістю в роті. Але при цьому не вживайте кофеїн. Оскільки такі напої мають не тільки сечогінну дію, а й викликають відчуття розбитості та втоми.

Постійно провітрюйте кімнату. Віруси грипу дуже швидко поширюються в закритому приміщенні. Якщо в кімнаті прохолодно, одягніться тепліше, але не вмикайте обігрівач.

Носіть марлеві пов’язки. Носити марлеві пов’язки корисно не тільки здоровим, а й насамперед хворим людям. Вони захистять здорових від грипу, а частинки слини при чханні та кашлі хворого не потраплятимуть у повітря. Змінювати маску потрібно кожні 40-45 хвилин.

Правильно харчуйтеся. Передусім у свій раціон ви повинні включити продукти, які містять повноцінні білки, вітаміни, мікроелементи. Обов’язково приймайте натуральний вітамін С, який міститься в цитрусових, ягодах брусниці та смородини . Хорошим джерелом вітамінів стане відвар шипшини. В їжу обов’язково включайте злакові, м’ясо, рибу. Не забувайте їсти часник!

Дотримуйтеся цих простих рекомендацій і не хворійте!

Олег Чайковський,

начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Кам’янець-Подільського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.



« повернутися до списку новин