Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО: НІТРАТИ!

Дата: 09.04.2019 10:50
Кількість переглядів: 376

Фото без описуВода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді. Якщо їх вміст не перевищує  гранично допустимих норм, небезпеки для здоров’я та життя людей немає.

Важливим є те, що деякі хімічні речовини (зокрема, нітрати) навіть при високих концентраціях ніяким чином не змінюють органолептичні властивості води (смак, запах, мутність, прозорість). Також, не є аргументом на користь якості води те, що Ви, Ваша сімя, чи навіть більша група людей протягом багатьох років споживають дану воду та не мають проблем зі здоров’ям. Єдиним дієвим способом дізнатись щодо показників безпечності та якості води, яку ви споживаєте із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) є проведення лабораторних досліджень.

І хоча нітрати у питній воді навіть при значних перевищеннях нормативних значень дуже рідко спричиняють гострі отруєння, проте, мають надзвичайно токсичний вплив на організм людини, і особливо небезпечними є для дітей раннього віку (від 0 до 3р.), з чим безпосередньо пов'язане виникнення такого захворювання як водно-нітратна метгемоглобінемія, летальні випадки якого реєструвались  в Україні. Токсична дія нітратів залежить від їх кількості, що потрапила до організму у співідношенні до ваги (мг(нітратів) на кг маси тіла), яка у дітей є значно меншою. Як наслідок - розвивається порушення транспортування кисню кров’ю, кров’яні клінтини швидше гинуть, що призводить до кисневого голодування тканин, а компенсаторні, адаптаційні функції кровотворної системи дітей розвинені недостатньо.

Окрім того, надзвичайно важливо пам’ятати, що найбільш доступні способи очистки води, зокрема, такі як кип’ятіння, відстоювання та значна частина побутових фільтрів ніяким чином не знижують вміст в ній нітратів, а інколи, навпаки, збільшують її токсичність.

Однією із найбільш вагомих та поширених причин забруднення води нітратами у колодязях та каптажах є порушення їхніми власниками вимог діючого законодавства при облаштуванні та утриманні джерел водопостачання, а саме: недотримання зон санітарної охорони (в радіусі 50 метрів розташовують вигреби, дворові вбиральні, купи гною, сміття, які можуть сприяти як бактеріологічному забрудненню води, так і її забрудненню нітратами, нітритами, аміаком та іншими хімічними речовинами); не забезпечується захист вказаних джерел від доступу домашніх тварин та птиці, з фекаліями яких у воду можуть потрапляти патогенні мікроорганізми та небезпечні хімічні речовини. Окрім того, на забруднення води може впливати неконтрольоване використання на присадибних ділянках біля джерел водопостачання пестицидів, агрохімікатів, засобів захисту рослин тощо, близькість до ймовірних джерел забруднення (тваринницькі ферми, гноєсховища, кладовища, промислові підприємства тощо).

Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами рекомендуємо:

1. Не вживати для потреб харчування питну воду із невідомих джерел децентралізованого  водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг.дм.куб.), Також, не використовувати воду з таких джерел для приготування сумішей в дитячому харчуванні.

2. Використовувати для споживання воду із альтернативного джерела водопостачання лише гарантованої якості, для харчування дітей віком до 3- ох років використовувати бутильовану воду, яка має відповідну супровідну документацію, що засвідчує її якість та безпеку для здоров’я населення;

3. У разі наявності на Вашій присадибній території джерел забруднення питної води (купи гною, вигрібні ями, мінеральні добрива, надвірні туалети, тощо) на відстані менше 20 м від криниці – необхідно здійснити  заходи щодо їх ліквідації;

4. З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива;

      Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки може призвести до збільшення її токсичності .

 

 

Оксана Горбатюк

Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Кам’янець-Подільського міськрайонного управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

 

 

     

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора