Кам'янець-Подільська районна державна адміністрація
Хмельницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

МАЛО НЕ ЗАЛИШИВСЯ БЕЗ СПАДЩИНИ, БО НЕ ЗНАВ ПРО ІСНУВАННЯ ЗАПОВІТУ

Дата: 28.07.2021 13:29
Кількість переглядів: 470

Фото без описуКлієнт Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги не знав, що мати заповіла йому спадщину. Коли чоловікові стало відомо про існування заповіту, строк прийняття спадщини вже минув. Продовжити термін допоміг призначений в місцевому центрі адвокат.

Клієнт розповів, що через пропущені строки нотаріус відмовив йому в видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті матері. Щоб встановити додатковий термін, довелося звертатися до суду.

Позовну заяву підготував адвокат Степан Білосевич, якого призначили в Кам’янець-Подільському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Для обґрунтування позовних вимог, адвокат зазначив, що його клієнт не знав про існування заповіту, тому й не звертався до нотаріуса раніше. Крім того, на день смерті й на час відкриття спадщини зі спадкодавицею ніхто не мешкав, інших спадкоємців за законом немає.

«За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може встановити додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. Така можливість визначена в частині третій статті 1272 Цивільного кодексу України. При цьому поважними вважаються причини, які пов’язані з об’єктивним, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій», – пояснює Степан Білосевич.

Розглянувши справу, суд визнав, що незнання про наявність заповіту є поважною причиною, через яку позивач пропустив строк прийняття спадщини. Відтак своїм рішенням задовольнив позов та визначив додатковий строк – три місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері.

Справа № 676/6782/20

Коментує адвокат Степан Білосевич

Відповідно до статей 1223, 1233 Цивільного кодексу України, заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок її смерті. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Згідно зі статтею 1269 Цивільного кодексу України  спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття. Закон зобов’язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Якщо спадкоємець протягом встановленого строку, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається  таким, що не прийняв її, йдеться в статті 1272 Цивільного кодексу України.

Згідно з частиною третьою статті 1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може встановити йому додатковий строк, достатній  для подання ним заяви про прийняття спадщини. За змістом цієї статті поважними причинами пропуску для прийняття спадщини є причини, які пов’язані з об’єктивним, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 Цивільного кодексу України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо:

  • у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви;
  • ці обставини визнані судом поважними.

Поважними причинами пропуску строку визначаються, зокрема:

  • тривала хвороба спадкоємців;
  • велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна;
  • складні умови праці, зокрема пов’язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними;
  • перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України;
  • необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора